Egyszervolt állatok

Magazin

írta: Admin
2013/05/22

Az elmúlt százezer évben az emberi populáció növekedésével és elterjedésével a fajkipusztulások is növekedtek, ám az utóbbi száz esztendőben az emberiség már olyan mértékben avatkozott be a természetes egyensúlyi állapotba, ami ökológiai katasztrófához vezet.

Az utóbbi 550 millió évben összesen öt olyan időszakot tartunk számon, amikor fajok tömeges méretekben pusztultak ki (a fosszíliákat alapul véve évmilliónként 2-5 rendszertani család halt ki). A biológusok szerint jelenleg épp a hatodik kihalási időszakot éljük, ám most, a Föld történetében elősször, a kiváltó ok az ember. Az elmúlt száz év fajkihalásainak okai közt megtaláljuk többek közt a klímaváltozást, az illegális állatkereskedelmet, a túlhalászatot (az óceánok élővilágát vizsgáló IPSO a túlhalászatot is a kihalási időszak egyik fő okaként írja le.), a mezőgazdasági területek drasztikus növekedését, melynek eredményeként érintetlen terület szinte már nem is maradt.

Londoni Zoológiai Társaság már öt évvel ezelőtt felszólalt a biodiverzitás robbanásszerű csökkenése kapcsán: 2008-as jelentésük szerint 1970 és 2005 között az állatok egynegyede halt ki: A szárazföldi fajok populációja 25, a tengeri állatoké 28, az édesvízieké pedig 29 százalékkal csökkent. A WWF szerint a következő 30 évben az eddig tapasztalt ütemben fog folytatódni a fajok eltűnése, elsősorban a klímaváltozás hatásai miatt. A biodiverzitással kapcsolatos kutatási eredmények szerint a következő száz évben a fajok fele fog még eltűnni (ebben szerepet játszik az is, hogy egyes fajok kihalása más fajokra is hatással van, hiszen az ökosztisztémában mindnek meghatározott a szerepe).

Eközben néhány labor kihalt fajok klónozásán munkálkodik, ez idáig nem sok eredménnyel. (Ilyen projekt a Lázár program is, amelynek keretében ez év márciusában sikerült kinyerni néhány életképes sejtet egy 40 éve mélyhűtőben tárolt békából).

Hiába, a világhírű Gerald Durrellnek ismét igaza van: „Az ember eleget tud ahhoz, hogy elpusztítson egy fajt, de még nem jött rá, hogyan lehetne újrateremteni, amit elpusztított”.

Velük már biztosan nem fogunk találkozni...

Karibi barátfóka
Kihalásának oka: Tömeges írtás, Vadászat
(fotó: Wikipedia, eredeti kép: NOAA)

Tasmán tigris, másnéven Erszényesfarkas
Kihalásának oka: Vadászat
(fotó: Wikipedia)

Mauritiusi szigeti dodó
Kihalásának oka: Élőhelyének drasztikus csökkenése az őserdők tönkretétele okán, így az ültetvényes gazdálkodásnak is köszönhetően.
(fotó: Wikipedia)

Barbadosi mosómedve
Kihalásának oka: Élőhelyének drasztikus csökkenése a mezőgazdaság okán, így elsősorban a cukornádültetvényes gazdálkodásnak köszönhetően. A "Procyon lotor gloveralleni"-ről itt látható egy fotó.

 

forrás: wikipedia.org, index.hu, mindennapi.hu/cikk/tudomany, www.origo.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Az élet fája

Több mint 2,3 millió fajnak találták meg a helyét az amerikai kutatók által megrajzolt "életfán".

60 százalékuk kihalhat?

A nagytestű növényevő állatok - rinocéroszok, elefántok, zebrák, tevék, gorillák - mintegy 60 százalékát fenyegeti a kihalás ...

Az állatok fele elpusztult!

A WWF kutatása rávilágított, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak az elmúlt 40 évben.

Beköszönthet a jégkorszak?

Máig találgatják a kutatók: vajon a globális felmelegedés folytatódik-e, vagy újabb jégkorszak köszönt be Földünkre?

Pedig léteznek 2.

Hat különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.

Emlősfajok tűntek el

Sok kis emlősfaj tűnt el élőhelyéről az esőerdők szétszabdalása és az ezt követő patkányinvázió miatt.