Viszlát palackos víz!

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/01/11

Betiltotta a műanyagpalackos vizek forgalmazását egy város az Egyesült Államokban a három éve folyó, Ban the Bottle kampány nyomásának köszönhetően, amely helyi szószólója egy 84 éves hölgy.

Nyolcvanas aktivista
A 18 ezer lakosú Massachusetts államban található Concord az első olyan amerikai város, ahol győzedelmeskedett a Ban the Bottle (Tiltsák be a műanyag palackot) nevet viselő mozgalom, köszönhetően a kampány mögött álló kitartó lakosnak, a most 84 éves Jean Hillnek. A hölgynek 3 éves munkájába került az, hogy javaslatát keresztülvigye, meggyőzve a képviselőtestületet és a lakosokat. A mozgalom tagjai szerint az USA-ban forgalomba hozott műanyag palackok legyártásához felhasznált, évi 17 millió hordónyi nyersolaj 1,3 millió autó egész éves fogyasztását fedezné. Ezt tetézi, hogy a 2007-es adatok szerint az amerikai műanyag palackoknak mindössze 23 százalékát dolgozzák fel újra, 38 millió palack a szeméttelepeken végzi. Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal adatai szerint az USA 2010-ben 31 millió tonnányi műanyag hulladékot termelt

A megszegésért pénzbüntetés jár
Concord város önkormányzata 2013. január elsejétől tiltotta meg a szénsavmentes, ízesítetlen, egyliteres vagy annál kisebb kiszerelésű vizek PET-palackos forgalmazását. A rendelet első megsértéséért csak figyelmeztetés jár, a második 25, a harmadik és minden azt követő pedig 50 dolláros pénzbüntetést jelent. A rendelet hatálya alól kivételt képeznek az olyan esetek, amikor vészhelyzetben kell vizet osztani a lakosságnak. A szabályozással kapcsolatban természetesen nem teljes az egyetértés: a hírek szerint a helyi forgalmazók egy része azt tervezi, hogy egyszerűen egyliteresnél nagyobb kiszerelésben szállítja majd az üzletekbe a vizet. Egyes lakók szerint nincs sok értelme a tiltásnak, a szomszédos városok ugyanis elég közel vannak ahhoz, hogy egy rövid séta után a "renitensek" ott jussanak hozzá a palackos vízhez. A rendelet támogatói azonban abban reménykednek, hogy hamarosan a környékbeli települések is követik a jó példát. A mozgalomhoz ugyanis már számos város csatlakozott, ezt egy térképen is jelölték. Ezekben az esetekben azonban nem teljes körű a tiltás, "csupán" a városi és önkormányzati épületekben, valamint az egyetemeken igyekeznek megfékezni a palackos víz árusítását. Az abszolút első a PET-palackos víz betiltásában egy ausztrál város, Bundanoon volt, még 2009-ben.

Mi a helyzet Magyarországon?
Nálunk nyilvánvalóan még igen távolinak tűnik egy ilyen rendeletet elfogadtatni a lakossággal, még inkább a gyártókkal, pedig van benne ésszerűség. A műanyag kőolajból készülő, adalékok hozzáadásával, mesterségesen előállított anyag. A környezetben rendkívül lassan, vagy egyáltalában nem bomlik le, égése során veszélyes anyagok szabadulnak fel. Legfrissebb adatok szerint Magyarországon évente 1,3 - 1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, uralva ezzel a kidobott hulladékok arányának nagy részét. Ez körül-belül 45 ezer tonna palackot jelent évente. Sajnos az újrahasznosítás sem jelent érdemi megoldást - bár persze a kisebbik rossz - , de ne feledjük: az újra-feldolgozott műanyag is környezetterhelő. Kérdés persze, hogy mennyit ér a tiltás, ha nem minden esetben van mögötte meggyőződés, de ha belegondolunk, a műanyag palackos víz előtt is volt élet; és hazánkban például - a legtöbb helyen - kiváló a csapvíz is.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Az anyag forradalma

Banán- és tojáshéjból, mezőgazdasági maradékokból vagy állati zsírból készülhetnek a jövő használati tárgyai és ...