Cipő újrahasznosítás. Kell ez nekünk?

Magazin

írta: Admin
2013/10/30

Gyökeres átalakulás várható a cipő-újrahasznosítás terén egy új találmánynak köszönhetően. Vagy mégsem?

A találmány amelyen 10 éve dolgoznak
Gyökeres átalakulás várható a cipő-újrahasznosítás terén egy új találmánynak köszönhetően. A rendszer képes különválasztani a cipők anyagait, amelyeket granulátumokká alakít át. Az ilyen jellegű alapanyagokból később ismét kész termékek állíthatóak elő.
A Loughborough Egyetem kutatólaborjában 10 éve dolgoznak a találmányon. Noha a rendszer már működik, egyelőre csupán az anyagok szortírozásában remekel. Átfogó módon választja szét egymástól az összetevőket, legyen az bőr, gumi, műanyag, vagy akár fém. Az elkülönítési folyamat tökéletesítése hatalmas előrelépést jelentene, ugyanis egy cipő akár 40 különböző típusú anyagot is tartalmazhat, nem beszélve az általánosságban használt ragasztókról, amelyek összetartják a lábbeliket.

A környezettudatos gondolat, hogy régi cipőink új életre kelhetnek használati tárgyainkban, bár "öko" szemléletre vall, azonban érdemes más aspektusokból is megközelíteni a kérdést.


Az újrahasznosítás korlátai
Évente számos új műanyagot találnak fel, melyek beazonosítása egyre nehezebb. Az újrahasznosító cégek nincsenek felkészülve a "nap mint nap" megjelenő újabb anyagtípusokra (lásd. lebomló műanyag: PLA), mivel újrahasznosításuk legtöbbször eltérő technológiákat követel meg. Egyes műanyag újrahasznosítók például gyártanak granulátumot kerti bútorokból vagy épp kupakokból, de PET-palackokat már nem vesznek át, mivel annak feldolgozása eltérő technológiát, gépeket igényelne.

Amennyiben a rendszer fejlődésével a szétválogatás minden anyagfajtát érinteni fog, még korántsem biztos, hogy az újrahasznosító iparban is változásokat fog eredményezni, kérdéses tehát, hogy magának a technológiának lesz-e egyáltalán felhasználója. Természetesen elképzelhető hogy akadnak majd olyan üzemek, amelyek anyag-specifikus formáról átfogóbb ipari termelésre váltanak át épp a cipők okán, azonban erre jelenleg kevés esély mutatkozik.

És bizony nem a problémát oldja meg
Látnunk kell azt is, hogy a találmány - akárcsak több más újítás - nem a probléma okát célozza meg, hanem csupán az okozatát kezeli, újabb és újabb terheléseket okozva ezzel, azaz konzerválja a mai rossz és pazarló rendszert. Az igazi "öko" szemlélet olyan gyártási célokban mutatkozhatna meg, mint hogy készüljenek jobb minőségű cipők, beazonosítható anyagokból, hosszabb élettartamú használatra. Ehhez számos modell áll a gyártók rendelkezésére, pl. környezettudatos terméktervezés, életciklus-elemzés (LCA), stb.. A probléma az, hogy gazdasági szempontból a gyártóknak nem biztos hogy megéri az „öko” szemlélet, hiszen a fogyasztói társadalmak "berendezkedésével" (egyre inkább mennyiség mint minőség) az ilyen termékek nem lennének "kompatibilisek".


A cikk létrejöttében segítségünkre volt az „újrahasznosítás” témájának szakértője, Hankó Gergely.

 

forrás: inhabitat.com, wikipedia.org, Hankó Gergely, ecolounge

A rovat új hírei

Hasonló

Cipő szegény gyermekeknek

Kenton Lee adományozási céllal tervezett szandáljával a cipő "luxusa" végre eljut a szegény országokba.

Az anyag forradalma

Banán- és tojáshéjból, mezőgazdasági maradékokból vagy állati zsírból készülhetnek a jövő használati tárgyai és ...

Viszlát palackos víz!

Betiltotta a műanyagpalackos vizek forgalmazását egy város az USA-ban, a három éve folyó, Ban the Bottle kampánynak köszönhetően.

Lebomló fogkefe

Biológiailag lebomló fogkefét fejlesztett ki egy kanadai cég, amelynek elterjedésével komposztra vethetjük a régit.