Hajtóvadászat a műanyagzacskók ellen?

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/06/30

Los Angelesben hivatalosan is betiltották  a műanyagzacskókat.

2007-ben San Francisco lett az első város az Egyesült Államokban, ahol betiltották a műanyag zacskókat. A környezetbarát változás végre a 4 millió főt számláló Los Angelest is elérte, így jelenleg az Angyalok Városa az USA legnagyobb olyan települése, ahol az egyszer használatos műanyagzacskók terjedését a törvény szigorával igyekeznek meggátolni. A rendelet 2014. január 1-én lép érvénybe a nagy üzletláncok esetében (pl. Walmart), 2014. július 1-én pedig a kisebb üzletekben is. A vásárlók vihetnek majd magukkal újrafelhasználható zacskókat, vagy 10 centes darabáron vehetnek papírzacskókat is. A műanyagzacskók helyét tehát átveszik a papírból készültek, amelyeket - remélhetőleg - idővel az újrahasznosított papírból készült zacskók váltanak majd fel.

Ide kattintva megtekinthetőek azon települések, amelyek a rendeletet már korábban bevezették.

Érdekes adatokkal szolgál a Heal the Bay non-profit szervezet, amely szerint évente csak Los Angelesben 2 milliárd műanyagzacskót és 400 millió papírzacskót gyártanak. A National Marine Debris Monitoring Program néhány évvel ezelőtti tanulmánya szerint Amerikában a partra mosott törmelékek több mint 10 százalékát mûanyag zacskók teszik ki. A zacskók, úgy az emberre, mint az állat- és növényvilágra károsak egyaránt. A napfény hatására az ásványolaj alapú poliethylénből készült műanyag "szétforgácsolódik", mérgező petro-polymerekké válik, amely a vízi utakon keresztül bejut a talajba, mérgezve azt is, majd végül bekerülnek a táplálékláncba is.

Katasztrofális hatású a tengeri állatokra nézve is (bálnák, delfinek, teknősök, stb.) mivel étel gyanánt elgogyasztják a műanyag hulladékokat, amelyek így tömeges halálukat okozzák.

Los Angeles törvényozása a bírság mértékét előre nem határozta meg, így precedens értékűek is lehetnek majd az első ügyek. Hamarosan kiderül tehát, hogy a tilalom megszegői komolyabb pénzbüntetésekre is számíthatnak-e.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: MichaelisScientists


forrás: losangeles.cbslocal.com, slideshare.net

A rovat új hírei

Hasonló

Az anyag forradalma

Banán- és tojáshéjból, mezőgazdasági maradékokból vagy állati zsírból készülhetnek a jövő használati tárgyai és ...

Viszlát palackos víz!

Betiltotta a műanyagpalackos vizek forgalmazását egy város az USA-ban, a három éve folyó, Ban the Bottle kampánynak köszönhetően.

A rovat legolvasottabbjai