588 napelemmel fedték be a keszthelyi kórház parkolóját

Hír

írta: ecolounge
2018/04/28

Több mint 100 millió forintos támogatással napelemes kiserőművi rendszert alakítottak ki a keszthelyi kórházban; az intézmény udvarán lévő parkolók fölött áramot termelő napelemtáblákat helyeztek el.

A keszthelyi egészségügyi intézmény 106,53 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból alakította ki a napelemes rendszert, ami a kórház villamosenergia-igényének kielégítését szolgálja. A beruházás teljes egészében a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázati támogatásában valósult meg.

A parkoló gépkocsibeállói fölött két blokkban összesen 588 napelemet szereltek fel, a kórház dolgozói ezek alatt parkolhatnak járműveikkel. A rendszer csatlakozási összteljesítménye 162,5 kWh, míg a napelemek teljesítménye 176,4 kWh. A beruházással a kórház energiafogyasztása részben kiváltható: körülbelül az éves fogyasztás hetedét termeli majd meg a kiserőmű.

A műszaki átadás-átvétel megtörtént, a próbaüzem sikeresen lezajlott, a rendszer hamarosan működésbe lép. A fejlesztéssel a kórház éves szinten előreláthatólag több mint hétmillió forintot takarít meg, így mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű a projekt megvalósítása.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult fejlesztés próbaüzeme sikeres volt, a rendszert hamarosan működésbe állítják.


Kép forrása: keszthely.hu valamint monitormagazin.hu

 

forrás: MTI, keszthely.hu

A rovat új hírei

Hasonló