Klinikai tömböket szerelt fel napelemekkel a pécsi egyetem

Hír

írta: ecolounge
2015/10/01

Napelemekkel szerelte fel a három legnagyobb energiaigényű klinikai tömbjét a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a baranyai megyeszékhelyen, a szerdán befejeződött munkálatokra mintegy 300 millió forintot költöttek.

A felsőoktatási intézmény európai uniós pályázati forrásból finanszírozott fejlesztése a szülészeti és nőgyógyászati klinikát, a Szigeti úti és Honvéd utcai, valamint a Garai utcai és Rákóczi utcai tömb egyes épületeit érintette. Az oda telepített mintegy 1900 napelem felülete meghaladja a 3000 négyzetmétert, teljesítményük a 480 kilowattot.

A projekt augusztusi indulásakor egyetemi vezetők reményüket fejezték ki, hogy a beruházásnak köszönhetően a PTE évente 30-50 millió forintot spórolhat. Ez az érintett épületek tekintetében 40 százaléka, összegyetemi szinten 10 százaléka a villamosenergia-költségnek.

A napelemes rendszerek nemcsak az épületek külső energiaigényét csökkentik, hanem hozzájárulnak a megújuló energiaforrások részarányának növeléséhez és a széndioxid-kibocsátás mérsékléséhez is.

A PTE közleményében jelezte, az egyetem a jövőben is megtesz mindent annak érdekében, hogy hasonló beruházásokkal fejlessze, korszerűsítse ingatlanjait, és a lehetőségeihez mérten minél hatékonyabban óvja környezetét.


Kép forrása: pte.hu, Szerző: Csortos Szabolcs


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló