A tengervízzel öntözött farm élelmet és bioüzemanyagot ad

Hír

2016/03/16

A projekt hatékony megoldást adhat az akvakultúra és a légiközlekedés által előidézett környezetvédelmi kihívásokra.

Az Egyesült Arab Emírségekben a világ első olyan farmját hozták létre, melyen egyszerre termelnek élelmet és állítanak elő bioüzemanyagot. A két hektáros terület Abu-Dzabi sivatagos részén helyezkedik el és sótűrő növényekkel telepítették be, melyeket partmenti tengervízzel öntöznek, mellettük pedig halat és rákot tenyésztenek.

A gazdaság a Masdar Intézet fenntartható bioenergiakutatási konzorciumának munkája, mely elkötelezett a légiközlekedés szén-dioxid kibocsátásának csökkentése és a fenntartható, alternatív üzemanyagokra való áttérés iránt. A kutatócsoport az egyetem, két, a légiközlekedésben vezető szerepet betöltő cég, a Boeing és az Etihad, valamint egy kőolajszállító vállalat, az UOP Honeywell közötti nonprofit együttműködés keretében született.

A projekt hatásos megoldást kínálhat az akvakultúra és a légiközlekedés által előidézett környezetvédelmi kihívásokra. A hal- és kagylótenyésztés például több országban elengedhetetlenül fontos élelmiszerforrás, miközben temérdek hulladékkal is jár, melynek nagy része végül az óceánban landol. Ezzel ráadásul még nem is ér véget a folyamat, mert a tápanyagokban gazdag szennyvíz a káros algák túlszaporodásához vezet, és az ebből származó méreganyagok egyaránt ártalmasak lehetnek emberre és állatra.

Az új farmon az akvakultúra melléktermékei a halofita (sótűrő) növények termesztésében hasznosulnak. Ezek a növények jól tűrik a zord körülményeket és fenntartható üzemanyaggá alakíthatók. Az öntözés után maradt szennyvizet mangroveerdőn vezetik át, mielőtt visszaengedik a tengerbe. Ez két okból is jó, egyrészt így táplálják az erdőt, másrészt megtisztítják a vizet.

A bioüzemanyag, melyet helyenként már most is használnak a légiközlekedésben - 2011 óta 2000 járat repült bioolajjal kevert kőolajjal -, idővel talán egészen kiválthatja a fosszilis forrásokat. Egyelőre nehéz felbecsülni, mekkora hatása lehet a módszernek, melyet az új farmon igyekeznek bevezetni, ha bebizonyosodik, hogy jól működik. A sivatagokat így az értékes édesvíztartalékok felhasználása nélkül lehetne termőföldekké alakítani, a légiközlekedés szén-dioxid-kibocsátása pedig jelentősen csökkenne. Az égbolt és az óceánok is tisztábbak, egészségesebbek lennének. Ha a kísérlet beváltja a hozzá fűzött reményeket és az alkalmazott technológia kisebb léptékben beválik, az intézet nagyobb, 200 hektáros területen folytatja a tesztelést Abu Dhabi nyugati partjainál.


Képek forrása

 

A rovat új hírei

Hasonló

A jövő farmja 2.

Kétrészes cikksorozatunk második cikkében a permakultúráról, az erdőkertekről írunk.

A jövő farmja 1.

Kétrészes cikksorozatunkban egy videó segítségével mutatjuk be a modern mezőgazdaság fejlődési lehetőségeit.

A jövő ökotechnológiái

Íme hat, közeljövőt érintő ökotechnológia vívmány, amelynek célja a fenntartható működés, a környezeti egyensúly ...