Az EU bejelentette a szélerőműipar támogatására irányuló tervét

Hír

írta: ecolounge
2023/10/27

Az Európai Bizottság október 24-én cselekvési tervet jelentett be az európai szélenergia-ipar világelső pozíciójának megőrzése érdekében, amely többek között az exporthitel-ügynökségeken és az Európai Beruházási Bankon keresztül nyújtott pénzügyi támogatás növelését célzó intézkedéseket tartalmaz.

Az EU célja, hogy 2030-ra energiaszükségletének legalább 42,5%-át megújuló forrásokból állítsa elő, és ennek középpontjában a szélenergia álljon. A 27 tagú tömb azonban lemaradásban van a céltól, hogy a 2022-es 204 gigawattról (GW) 2030-ra több mint 500 GW-ra növelje a szélenergia-kapacitást.

A csomag részét képezi a külföldi, nevezetesen a kínai támogatások vizsgálata is. Egy uniós tisztviselő szerint a bizonyítékok szintje még nem érte el a hivatalos vizsgálat fázisát, mint a kínai elektromos járművek esetében.

"Egyenlő versenyfeltételeket biztosítunk, és segítünk megkönnyíteni a külföldi piacokra való bejutást. Ez magában foglalja az uniós szélenergia-ipar versenyképességét erősítő kereskedelmi védelmi eszközeinket és kereskedelmi megállapodásainkat, valamint az új megállapodásokról folyó tárgyalásokat" - mondta Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa egy sajtótájékoztatón.

Az egyéb intézkedések között az EU fel akarja gyorsítani a projektek engedélyezését, hogy a célok eléréséhez évente 37 GW-tal növelni lehessen a kapacitást. Tavaly a blokk csak 16 GW új szélenergiával bővült. Az EU emellett a munkaerőpiac átképzésére is összpontosítani fog, és szorgalmazni fogja egy uniós szélcharta-szerződés létrehozását.

"A finanszírozásra, az árverésekre és az engedélyezésre vonatkozó új intézkedések fel fogják gyorsítani a szélerőművek fejlesztését" - mondta Dickson.

A szárazföldi és tengeri szélerőművek tavaly az EU villamosenergia-termelésének 16%-át adták. A globális iparágat évekig vezető uniós szélenergia-ipari vállalatok azonban 2021 óta a növekvő verseny és az infláció miatt hanyatlásnak indultak, ami a végleges beruházási döntések visszaeséséhez vezetett. Ennek orvoslására a Bizottság javítani kívánja az aukciók kialakítását, és új jogszabályokat kíván bevezetni a közbeszerzés nem árjellegű kritériumaira, például a kiberbiztonság, a munkaügyi gyakorlatok és az ellátás fenntarthatóságának értékelésére.

A dán Orsted (ORSTED.CO) vállalat, a tengeri szélenergia globális piacvezetője szerint a terv időszerű volt. "A szélenergia egy európai sikertörténet, amely Európa zöld átalakulásának és energiafüggetlenségének biztosításában a gerincét képezi" - mondta Ulrik Stridbaek, az Orsted szabályozási ügyekért felelős vezetője.


Forrás: Reuters
Kép forrása: ORSTED

forrás: Reuters

A rovat új hírei

Hasonló