Új világrekord: A szélturbina egy nap alatt 170.000 háztartás ellátásához elegendő energiát termelt

Hír

írta: ecolounge
2023/10/18

A világ legnagyobb szélturbinája megdöntötte a korábbi dániai csúcstartó egy napos energiatermelés rekordját, miközben épp egy tájfun sújtott le a térségre.

A kínai Fujian tartománybeli Pingtan partjainál található az a Három Szurdok (létezik egy azonos nevű gát is, melyről itt írtunk) elnevezésű tengeri szélerőműpark, ahol június végén kezdte meg működését a "GWH252-16MW" típusú szélerőmű.

A rekord 2023 szeptember 1-jén született, miközben épp egy tájfun sújtotta Kína délkeleti részét. A turbina 24 óra alatt 384,1 megawattórányi (MWh) elektromos energiát termelt, mely nagyjából 170.000 háztartás energiaellátásának felel meg. Ez meghaladja a korábbi 364 MWh-s rekordot, amelyet Dániában állítottak fel még augusztusban.

A Goldwind és a Three Gorges Group közös fejlesztésű "GWH252-16MW" tengeri szélturbinája óriási méretekkel bír: rotor-átmérője 252 méter, könnyű és rendkívül hosszú, nagy felhajtóerővel rendelkező rugalmas lapátai egyenként 123 méter hosszúságúak, melyek akár a hangsebesség kétharmadát is képesek elérni. A turbina teljesítménye 16 MW.

A legtöbb turbina nem képes tájfunban működni, a Haikui tájfun számos szélerőművet leállásra is kényszerített. A Goldwind szélturbina azonban a folyamatos áramtermelés érdekében lapátai beállításával képes valós időben reagálni a szél aktuális sebességére.

A Három Szurdok tengeri szélerőműpark egyébként két további globális rekordot is maga mögött tudhat, ugyanis ott található a legnagyobb rotor-átmérőjű és a legjobb egységsúly - teljesítmény aránnyal rendelkező szélturbina is.

Kína 2025-re a villamos energia egyharmadát már megújuló energiaforrásokból tervezi előállítani. A globális tengeri-szélenergia részesedéséből kiindulva, ambíciózus terve reális, hiszen a tengeri-szélenergia csúcstartójaként 2021-ben több termelő kapacitást telepített, mint a világ összes többi országa együttesen az elmúlt öt év során, részesedése pedig a 2022-es 64,3 GW globális kapacitásnak a 49 százaléka. Az ország egyébként 2025-ig tervezi elindítani a világ legnagyobb szélerőműparkjának építését is, amely teljesítményét tekintve egész Norvégia energiaszükségletét ki tudná szolgálni. Li Shuo, a Greenpeace kelet-ázsiai vezető politikai tanácsadója szerint ugyanakkor Kína zöld bizonyítványa korántsem makulátlan, hiszen bár kétségtelen, hogy a megújuló energiaforrások globális elterjedésének éllovasa, azonban új szénerőmű-projektjeit az utóbbi években növelte.


Forrás: Reuters, Goldwind
Kép forrása: Goldwind
Beágyazott videó forrása: Goldwind

forrás: Reuters, Goldwind

A rovat új hírei

Hasonló