A világ leggyorsabb, emberi erővel hajtott járműve

Hír

írta: ecolounge
2015/09/26

Az ETA elnevezésű bicikli - pontos nevén speedbike - nemrég világrekordot döntött, így jelenleg ez számít a leggyorsabb, emberi erővel hajtott járműnek a Földön!

Az AeroVelo biciklije bizonyult a történelem leggyorsabb, emberi erővel hajtott járművének (angolul: human powered vehicle, azaz HPV). A rekordot Todd Reichert állította föl, aki bámulatos, 139,2 kilométer/órás sebességet ért el a szuper-aerodinamikus bringával a nevadai World Human Powered Speed Challenge nevű gyorsasági versenyen.

Az ETA-ról első látásra talán meg sem mondanánk, hogy kerékpár: a vázat egy zárt, lövedék alakú héj foglalja magába, mely egyben a biciklistát is beburkolja, aki nem függőlegesen ül, hanem hátradől, szinte lefekszik, hogy súlya egyenletesen oszoljon el (ezért fekvőbringának is nevezik). A jármű aerodinamikája így a lehető legtökéletesebb, a légellenállás pedig körülbelül 100-szor kisebb, mint egy átlagos autóé. Így lehetséges, hogy a maximális sebesség eléréséhez mindössze egy lóerőre van szükség. (Szintén kickstarter kampány fűződik hozzá, mint a Ginzvelo hibrid biciklihez, melyet nemrég mutattunk be).

A sebességet egyébként úgy mérik, hogy a versenyzőknek először egy 8 kilométeres utat kellett megtenniük a Battle Mountainben található pályán, melyet úgy alakítottak ki, hogy segítse a gyorsulást, majd az ezután következő, 200 méteres sík terepen mérik a sebességet. A rekord különösen annak fényében számít különlegesnek, hogy egy átlagos bicikli maximális sebessége 50 kilométer/óra körül van.

A projekt 2010 óta fut, fontosságát - létjogosultságát pedig mi sem bizonyíthatná jobban, mint hogy olyan illusztris vállalatok is támogatják, mint pl. a Google. És persze az Aerovelo nem kizárólag a speedbike projektben remekel, már a levegőt is meghódította az emberi erővel hajtott repülő járművével, melyről itt találtunk egy remek videót.


Képek forrása: www.aerovelo.com

 

 

 

forrás: theverge.com, aerovelo.com

A rovat új hírei

Hasonló

GinzVelo hibrid tricikli

A GinzVelo névre keresztelt hibrid tricikli 160 kilométeres távot képes bejárni egyetlen feltöltéssel.

FlyKly, az "okoskerék"

A FlyKly a bicikli hátsó kerekére szerelt tányér alakú, elektromos rásegítő szerkezet.