Nemzetközi közönség előtt mutatkozott be a magyar fejlesztésű okosbicikli

Hír

2017/06/03

A Pioneers fesztivál az egyik legnagyobb és legrangosabb startup-esemény Európában. A szervezők minden évben kiválasztják európa 500 legígéretesebb startupját, akik bemutatkozási lehetőséget kapnak a befektetők és a látogatók előtt. Idén az Ienciu János által 2016-ban indított projekt, a Zoi OkosBicikli is bekerült a kiválasztottak közé.

A Zoi csapat célja, hogy a biciklis kultúra kiterjesztésével és a most még nem kerékpárral járó tömegek bevonásával a városokat élhetőbbé változtassa a mostani és az eljövendő generációk számára. “A Zoi-val a városi biciklizés több lehet, mint egy veszélyes hobbi: egy széles körben elfogadott, elsődleges közlekedési mód a túlzsúfolt városokban, ami minden szempontból egészségesebb és nem mellesleg költséghatékonyabb, mint autókkal telefüstölni az élőhelyünket.” - mondta az alapító.

A Zoi OkosBicikli a bringás és a bringa biztonságát egyaránt megóvja. A hazai fejlesztés abban tűnik ki a versenytársai közül, hogy nincs Bluetooth vagy Wifi (tehát kb. 15-20m) hatótávolságra korlátozva a követhetősége. A kerékpár távolságtól függetlenül riasztja a tulaját már akkor, ha valaki megpróbálja elkötni. Lopás esetén pedig legyen bármilyen messze is a kerékpár, a tulajdonosa akkor is látja a pontos lokációját a mobil applikáción keresztül. A beépített szenzorok érzékelik, ha komolyabb baleset történt, és a kerékpáros magatehetetlen állapotba került. Ekkor az OkosBicikli automatikusan elküld egy segélykérő üzenetet a baleset pontos helyszínével együtt a kerékpáros által megadott kontakt személynek. Így biztosan útnak indul a segítség.

A fejlesztők természetesen gondoltak olyan hétköznapi igényekre is, amik bármikor “életmentőek” lehetnek: a kerékpárral akár álló helyzetben is tölthetjük az okostelefonunkat, emellett pedig beépített első és hátsó LED-lámpáira mindig számíthatunk.

A Zoi a Telenor Accelerate programját követően az elkészült prototípussal most hosszú távú befektetőket és további fejlesztőket keres. Ehhez ígéretes keretet biztosít Európa egyik legnagyobb startup fesztiválja, a bécsi Pioneers is.

A Pioneers Fesztivalt június 2-án tartották meg a bécsi Hofburg Palace-ban.

 

forrás: zoibike.com

A rovat új hírei

Hasonló

FlyKly, az "okoskerék"

A FlyKly a bicikli hátsó kerekére szerelt tányér alakú, elektromos rásegítő szerkezet.