A világ legnagyobb, épülőben lévő tengeri szélerőműfarmja először termel áramot

Hír

írta: ecolounge
2023/10/23

A brit Yorkshire partjainál, az Északi-tengeren található Dogger Bank szélerőműfarmon a tervezett 277 turbina közül az elsőt október 7-én üzembe helyezték. A szélturbina egyetlen forgatása két napra elegendő elektromos energiával képes ellátni egy otthont. A megaprojekt teljes kapacitásával az Egyesült Királyság villamosenergia-szükségletének 5 százalékát biztosítja a jövőben.

Helyszíne a Dogger-part, mely a brit Yorkshire partjainál, az Északi-tenger középső és déli részén található, az Egyesült Királyság, Németország, Dánia és Hollandia vizein. Ott, pontosabban a parttól átlagosan 130 km-re alakították ki a mintegy 8660 km²-en elterülő tengeri fejlesztési zónát (Dogger Bank Offshore Development Zone), melyen három fázisba építik majd ki a szélerőműfarmot. Befejezésüket követően mindhárom helyszín egyenkénti termelőkapacitása 1,2 GW, azaz összesen 3,6 gigawatt (GW) lesz.

Az első szakasz a "Dogger Bank A", amely a part legközelebbi pontjától mintegy 131 km-re található, és mintegy 515 km² fejlesztési területet foglal magában. Ezt követi a "Dogger Bank B", amely a mintegy 599 km²-es területével a legnagyobb, majd az utolsó, a körülbelül 560 km²-en elterülő "Dogger Bank C".

A megaprojekt rengeteg új innovációval büszkélkedhet, várhatóan több szélerőmű rekordot is megdönt majd.
Íme az összes érdekes információ, melyet a beruházásról jelenleg tudni lehet:

Szélurbina:

 

  • Leszámítva a rotterdami prototípust, ez az első olyan projekt, amelyben a világ egyik legnagyobb és legerősebb, a GE vállalat által gyártott "Haliade-X" elnevezésű 13 MW-os turbinákat tengeri üzemben használják.
  • A 220 m rotorátmérővel és 107 méteres lapátokkal rendelkező szélturbina egyetlen forgatása két napig képes ellátni energiával egy otthont.
  • Magassága 260 méter, akár a New York-i Rockefeller Center épületegyüttesének 70 emeletes felhőkarcolója, a Comcast Building.
  • Elektronikus képességeinek is köszönhetően a kínai rekorderhez hasonlóan tájfun körülmények között is képes üzemelni.

 

Szélerőműfarm (kész állapot):

 

  • A közel 1700 km²-es alapterületével a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. Összehasonlításképpen, kiterjedése Budapest területének (525,14 km²) több mint a háromszorosa lesz.
  • Rekordméretű, 3,6 Gw kapacitással fog rendelkezni. Ez több mint 2,5-szerese a jelenleg vezető, 165 turbinával rendelkező Hornsea 2 tengeri erőműnek, amely szintén Anglia partjainál található.
  • Évente hatmillió háztartás tiszta energiával való ellátására lesz képes.
  • A "Dogger Bank A" fázisból származó energiát jelenleg nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) átviteli rendszeren keresztül továbbítják az Egyesült Királyság nemzeti hálózatába - brit szélerőműfarmnál ezt a technológiát korábban még nem alkalmazták.
  • Üzemeltetője az olajiparban ismert norvég Equinor vállalat, melynek egyébként már napelemes beruházásai is vannak.
  • Szinte egy kisebb falu lakossága, közel 400 alkalmazott fogja üzemeltetni és karbantartani.

 

A megaprojekt a tervek szerint 2026-ra készül el, és 35 éven át fog üzemelni, hozzájárulva a szigetország gazdasági növekedéséhez és energiabiztonságának növeléséhez.


Forrás: Euronews, Doggerbank
Kép forrása: Doggerbank

forrás: Euronews, doggerbank.com

A rovat új hírei

Hasonló