A Windows 10 támogatásának megszűnésével negyedmilliárd PC válhat e-hulladékká

Hír

írta: ecolounge
2023/12/26

A Microsoft terve, hogy megszünteti a Windows 10 operációs rendszer támogatását. Ez mintegy 240 millió személyi számítógép (PC) kidobását eredményezheti, ami a hulladéklerakókban keletkező hulladék mennyiségét növelheti. A Canalys Research szerint a Microsoft döntése súlyosbítja a számítógépgyártó iparág e-hulladék problémáját, és egyúttal rávilágít arra, hogy a körforgásos gazdaság megvalósításában mekkora felelősségük van az operációs rendszerek gyártóinak is.

A Canalys várakozásai szerint a PC-piac 2024-ben végre visszatér a 8 százalékos növekedéshez, mivel a PC tulajdonosok a COVID időszak előtt vásárolt számítógépeik frissítését tervezik, valamint új, mesterséges intelligenciát használó eszközök megjelenése várható. A Windows 11 szintén a növekedés motorja lesz. Sok millió használatban lévő eszköz azonban nem felel meg a Microsoft legújabb operációs rendszere hardveres követelményeinek. A kutató cég becslése szerint a Windows 10 támogatásának hivatalos befejezéséig, azaz 2025. október 14-ig a készülékek nagyjából egyötöde - 240 millió PC - válik e-hulladékká a Windows 11 operációs rendszerrel való inkompatibilitás miatt. A 240 millió PC közül persze sok még évekig használható lenne, azonban a Microsoft által már nem támogatott eszközök iránt várhatóan minimális lesz a kereslet, még a legszűkebb informatikai költségvetéssel rendelkező vállalatok is elriadnak majd az ingyenes és folyamatos biztonsági frissítések hiányától.

A Canalys szerint a kiselejtezett PC-k jótékony célú adományozása maximalizálhatná a használható élettartamukat, de ha az iparág támogatni akarja a digitális egyenlőséget, ez nem életképes és társadalmilag nem fenntartható. A gyakorlatban a digitális méltányosság azt jelenti, hogy világszerte biztosítani kell, hogy a hátrányos helyzetű és fejlődő közösségek hozzáférhessenek az információs technológiához, és azt teljes mértékben kihasználhassák és hasznosíthassák. A nem támogatott PC-knek második életet adni környezetvédelmi szempontból egyértelműen a legjobb megoldás, de ezeknek az eszközöknek az adományozása nem segíti elő az iparágnak a digitális szakadék áthidalására irányuló erőfeszítéseit.

A Microsoft válaszul december elején közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy a Windows 10 bővített biztonsági frissítései 2028 októberéig lesznek elérhetők - igaz, egyelőre meg nem határozott éves díj ellenében. Ez a megközelítés nem új a Microsoft részéről, hiszen már a Windows 7 és a Windows 8.1 esetében is kínált fizetős kiterjesztett biztonsági frissítéseket. Tény, hogy a kiterjesztett támogatás nyújtása meghosszabbíthatja a Windows 10-el rendelkező számítógépek élettartamát, a költségek azonban valószínűleg sok felhasználó számára akadályt jelentenek majd, amennyiben a vállalat a Windows 7-hez hasonló árstruktúrát alkalmazza. Ebben az esetben a PC tulajdonosok számára költséghatékonyabb lesz, ha új, Windows 11-el kompatibilis eszközt vásárolnak.

A Windows 10 támogatásának megszűnésével keletkező e-hulladék mennyisége rávilágít a hardver- és operációsrendszer-gyártók abbéli felelősségére, hogy termékeik hasznos élettartamát maximalizálniuk kellene. A körforgásos gazdaság elősegítése érdekében az OEM-gyártóknak a tartósságot, a javíthatóságot és az újrahasznosíthatóságot be kellene építeniük készülékeik tervezésébe - az operációs rendszerek gyártóinak pedig biztosítaniuk kellene, hogy a készülékek a lehető leghosszabb ideig használhatók és biztonságosak legyenek. Ezek az erőfeszítések együttesen motiválhatják a végfelhasználókat abban, hogy eszközeiket ne dobják ki idő előtt, hanem szükség esetén javítassák vagy hardveresen frissítsék.

Jelenleg azonban nincsenek olyan szabályozások, amelyek ezt a változást a PC-piacon ösztönöznék. Ezért az iparágak közötti együttműködés lehet az egyetlen megoldás a technológiai ágazat riasztó és tartósan fennálló e-hulladék problémájára.


Forrás: ReutersCanalys Research
Kép forrása / Szerző: Guinnog

 

forrás: Reuters, Canalys Research

A rovat új hírei