Algából zöld energia

Magazin

írta: Admin
2013/04/06


Egy amerikai kutatócsoport algák segítségével szennyvízből bioenergiát állít elő. A projekt nem csak zöld, de hatékonyan oldja meg egyszerre a víztisztítás és az üzemanyag-ellátás égető fontosságú kérdéseit.

 

Komoly probléma az emberiség életében a szennyvíz tisztítása és kezelése. Több tisztítási mechanizmus ismeretes, köztük a biológiai tisztítás. Egy amerikai egyetem kutatóinak projektje a szennyvíztisztítás mellet egyszerre kínál megoldást energia előállítására is, egyazon folyamaton belül.

Algából és hulladékból üzemanyag

A kaliforniai Cal Poly egyetem (California Polytechnic State University) tudósai megbízást kaptak az Energiaügyi Hivataltól, hogy készítsenek egy olyan rendszert, amely emberi hulladékból algák és más növényi életformák segítségével bioüzemanyagot képes előállítani. Az 1,3 millió dolláros kutatás lényege, hogy míg a benzines közlekedésnek, és a hozzá tartozó üzemanyag-ellátásnak óriási idő, pénz- és energiaszükségletei vannak, ráadásul hatalmas az előállítás és a szállítás során fellépő szennyezésveszély is, addig egy algával működő rendszernek mindössze egy tartályra, és némi napfényre van szüksége.

Az algák nem csupán hatékonyan és olcsón oldják meg a szennyvíz tisztításának kérdését, de közben táplálékul szolgálnak az energiatermelést végző mikroorganizmusok számára. Használatukkal mind az üzemanyagok, mind a víztisztítás költségei jelentősen visszaszoríthatóak.

Az Algacsoport

A Cal Poly egyetem kutatócsoportja, közismert nevükön az Alga Technológia Csoport (Algae Technology Group, ATG) 2006-ban alakult, a bioüzemanyagok és a szennyvízkezelés lehetőségeinek vizsgálatára. A kutatócsoport az algák tenyésztésére és megfigyelésére a közeli San Luis Obispo Víztisztító Telep kísérleti tavait használja. A kilenc algató közel fél holdnyi területet lefed. Az elektromos energia termeléséhez a víz körforgására, mozgására van szükség, a napenergia és hasonló megújulók enélkül is működnek. Így van ez az algákkal is, amelyeknek a folyamatosan sütő kaliforniai nap kiváló terepet biztosít a növekedésre.

„Mint minden fotoszintetizáló növény, az algák is oxigént termelnek szén-dioxid és napfény felhasználásával. A szennyvíz tisztításához pedig oxigénre, és a növényi tápanyagok eltávolítására van szükség, amelyek a vízben oldódva mérgező hatásúak. A nap energiájának segítségével az algák képesek arra, hogy megtisztítsák a szennyvizet, amelyek a kezelés után becsatolhatóak a kaliforniai vízellátó rendszerbe.” – magyarázta el a folyamat alapjait Tryg Lundquist, a projekt egyik vezetője.

Kaliforniában az algás bioenergia az energiapiac tíz százalékát teszi ki, és 240 millió dollárt takarítanak meg vele évente a felhasználók. Az Energiaügyi Hivatal számításai szerint Kaliforniában képesek lehetnek éves szinten akár 21 milliárd gallon algás bioüzemanyag előállítására is. Ez pedig azt jelenti, hogy lassan lejárhat az atomerőművek és több ezer kilométer hosszan a tájat behálózó olajvezetékek kora, és egyszer talán megszülethet egy zöld, növényi energiával hajtott világ.

 

forrás: inhabitat.com

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai