Trágya hajtotta sífelvonó

Magazin

2012/12/10

A síszezon kezdetével beindulnak a síközpontok, melyek a felvonóiknak és egyéb eszközeiknek köszönhetően nagy áramigényűek. A költséghatékonyság szellemében egy vermonti energiaszolgáltató vadonatúj ötletet eszelt ki: tehéntrágyából előállított elektromos energiával üzemeltetnek egy helyi sífelvonót. Fókuszban a Cow Power.

Az energiazabáló sípályák
A decemberrel megérkezett a havas időjárás, ezzel együtt pedig eljött a síszezon kezdete is. A sportcsatornákon szinte mindennap látható az aktuális síverseny, a világhálón özönlenek a különböző akciós síutak és sífelszerelés-vásárok hirdetései, az elmúlt napok záporainak következtében pedig már a nem éppen magas hegyeiről és hosszú teleiről ismert Magyarországon is mérhető, sőt, a Mátrában és a Bükkben már húsz centiméter feletti a hótakaró vastagsága. A mátraszentistváni Síparkban ennek köszönhetően például már a jövő héten elindítják a felvonókat.

Azokat a felvonókat, amelyek, legyenek bármilyen típusúak, elektromos energiával működnek, akárcsak a sípályák világítása, vagy az olyan, modern síközpontok karbantartásához elengedhetetlen eszközök, mint a hóágyú. A sísport ezzel, akármennyire is természetközeli kikapcsolódásnak tűnik, jelentős mennyiségű elektromos energiát fogyaszt évadonként. Ennek előállítása pedig, az energiaiparban is egyre terjedő zöld tendenciák ellenére, még mindig igen nagy terhelést jelent környezetünkre.

Bemutatkozik a Zöld-hegység állama
Ennek a kiküszöbölésére ötlöttek ki egy vadonatúj energiatermelő technológiát az Egyesült Államokbeli Vermontban. Az állam francia eredetű (les monts verts, magyarul zöld hegy) nevét a terület meghatározó földrajzi egységéről, az észak-déli irányban húzódó Zöld-hegységről kapta. Annak ellenére, hogy kis tagállamról van szó az USA északkeleti részén (területét tekintve a 45., míg népességszám alapján mindössze a 49. helyen áll a tagállamok rangsorában), Vermont történelme, gazdasága, valamint turizmusa alapján is igen nagy jelentőséggel bír. Egyike annak az öt tagállamnak, amely a Függetlenségi Háborút megelőzően önálló kormányzattal rendelkezett, Vermonti Köztársaság néven. Ezt követően elsőként csatlakozott a tizenhárom gyarmatból megalakult Amerikai Egyesült Államokhoz, még 1791-ben. Gazdasága ma is fontos, első helyen áll a juharszirup előállításában, az ország termelésének egynegyede itt történik. Ezen kívül igen fontos a tejipar, amelynek működtetéséhez óriási marhaállománnyal rendelkeznek. Vermont a turizmus területén is erős, két védett természeti területe, üdülőközpontjai, és nyári táborai mellett 11 síközpont működik a régióban.

A tehéntrágya és a sífelvonó
Ezek ellátásához pedig, ahogy azt már említettük, elektromos energiára van szükség, amelynek első számú előteremtője a GMP (Green Mountain Power, magyarul A Zöld-hegység Energiája) nevű szolgáltató. A GMP célkitűzése, hogy megbízható, megfizethető, és zöld elektromos energiával lássa el Vermont lakosságát. Ehhez, együttműködve a marhatartó farmerekkel, egy új technológiát találtak ki, amelynek neve Cow Power (tehénenergia).

A tehénenergia lényege, hogy energiafarmokat üzemeltetnek, amelyeken átlagosan ezer marha található. Ezek naponta nagyjából 30 ezer gallon (körülbelül 132 ezer liter) térfogatú trágyát „termelnek”, amelyet nem tud mind felhasználni a mezőgazdaság. Ezért a fennmaradó nagy mennyiségű trágyából bakteriális eljárással metánt és szén-dioxidot állítanak elő. A metánnal pedig biogáz-erőműveket táplálnak, amelyek elektromos áramot termelnek. (A rendszer működése videón is nyomon követhető.)

A síelők az idei téltől kezdve pedig a 2004 óta működő Cow Power-program által előállított zöld árammal hajtott felvonóval juthatnak fel a pálya tetejére, elsőként Killingtonban, az egész új-angliai régió egyik legnagyobb sícentrumában. Ez pedig csak a kezdet, a többi vermonti pálya üzemeltetője is érdeklődését fejezte ki a program iránt. (A killingtoni felvonóról készült videó itt nézhető meg).

 

forrás: Reuters/MTI, greenmountainpower.com

A rovat új hírei

Hasonló

Biogáz üzem épült Miskolcon

Biogáz üzem épült Miskolcon, a 2,165 milliárd forintos beruházás műszaki átadására csütörtökön került sor.

Algából zöld energia

Egy amerikai kutatócsoport algák segítségével szennyvízből bioenergiát állít elő.