Az e-autók közlekedését segítheti az az innovatív műszaki megoldás, amelyet három Vas megyei mérnök fejlesztett ki

Hír

írta: ecolounge
2016/01/30

Az elektromos autók közlekedését segítheti az az innovatív műszaki megoldás, amelyet három Vas megyei mérnök fejlesztett ki, és amelynek nyomán pénteken átadták az általuk alapított eTank Hungary Kft. első elektromos töltőkútját Szombathelyen. A középgyors, 22 kilowatt teljesítményű töltőállomáson az elektromos autókat típustól és töltöttségi állapottól függően 30-300 perc alatt teljesen fel lehet tölteni.

Ez a töltési sebesség nem túl nagy, de ahhoz épp elegendő, hogy míg bevásárolunk, vagy a közeli plázában megnézünk egy mozifilmet, közben feltöltődjön az elektromos autó akkumulátora. Előnye ugyanakkor, hogy az elektromos hálózatot ez a kút típus nem terheli meg úgy, mint egy gyorstöltő, így szinte bárhol gazdaságosan és gyorsan telepíthető.

Fejlesztésük abban új, hogy a rendszer szinte személyre szabott szolgáltatást képes nyújtani a felhasználó számára, aki egy mobil applikáció segítségével okos eszközén - telefonján, óráján, tabletjén kaphat információkat arról, hogyan áll a feltöltés, hány kilométer megtételére elegendő a jármű energiatartaléka, vagy hogy hol található a legközelebbi töltőállomás. A folyamatos távfelügyelet szintén kiemelendő, amelynek során a töltést központilag tudják vezérelni és felügyelni, igény szerint akár folyamatos video felügyeletet biztosítva az ügyfél számára.

A töltőkút - melynek használatát az átadóünnepségen a gyakorlatban is bemutatták - egy mágneskártya segítségével vehető igénybe, amely alapján a számítógépes rendszer azonosítja a felhasználót, és a feltölteni kívánt járművet, így a mért töltési teljesítmény alapján fontos adatokkal tud szolgálni.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere az átadóünnepségen jelezte, hogy a vasi megyeszékhelyen rövidesen átadnak majd egy úgynevezett gyors töltőkutat is, amely az országos hálózat része lesz.

A töltőkút a város egyik legforgalmasabb főútja mellett, a Körmendi út 40. alatt, a Centennáris Inkubátorház és a Savaria Pláza közötti területen az egyik bevásárló központ szomszédságában található.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Villanyautók Magyarországon

Az optimista előrejelzések szerint 2023-ra hazánkban 139 ezer elektromos(PEV) és plug-in hibrid (PHEV) gépkocsi fog közlekedni az ...