Érdekünk hogy fellendüljön az elektromobilitás

Hír

írta: MTI
2015/11/21

Áder János köztársasági elnök közös érdeknek nevezte az elektromobilitás fellendülését az Új úton az elektromobilitás az Európai Unióban elnevezésű nemzetközi konferencián pénteken, megjegyezve, hogy a világ szén-dioxid kibocsátásának 25 százalékáért a közlekedés felel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által szervezett budapesti konferencián a kelet-közép-európai uniós országok politikusai és iparági szakemberek előtt tartott nyitóbeszédében Áder János hozzátette: döntő kérdés a kibocsátás csökkentése, a súlyos globális gazdasági következmények és környezeti hatások mérséklése érdekében.

Elmondta: az elektromos autók 70-80 százalékos energiahatékonysággal üzemelnek, amely jelentős előrelépés a robbanómotorok 35-40 százalékos hatékonyságához képest. A hatvanas-hetvenes évektől kezdték felismerni, hogy a növekvő szén-dioxid kibocsátás következtében "fűtjük fel a bolygót", az elmúlt években az Egyesült Nemzetek Szervezete jelentésében világossá tette: ha folytatódik a tendencia, áradás, aszály, tengerek savasodása, politikai és társadalmi konfliktusok, valamint a mostaninál lényegesebb nagyobb migráció következik - sorolta. A köztársasági elnök kiemelte a magyar feltalálók szerepét a közlekedés fejlődésében, hozzátéve, hogy az elektromobilitási megoldások fejlesztése óriási kihívás elé állítja a mai kutatókat, mérnököket és feltalálókat.

Peter Gaspersic, szlovén infrastruktúráért felelős miniszter elmondta: az elektromobilitás terjesztése jelenleg a legfontosabb része a fenntartható közlekedés kialakításának Szlovéniában, ahol csaknem 300 elektromos töltőállomás üzemel és idén több mint 100 elektromos járművet adtak el. A miniszter kitért arra, hogy Szlovéniában egyebek mellett adózási kedvezményekkel ösztönzik az elektromobilitás terjedését, példaként említette, hogy 2011 óta maximálisan 5000 eurós támogatást kap az, aki elektromos autót vesz. 2015-ig 2,5 millió eurót osztottak szét ilyen módon - ismertette.

A pénteki szakmai találkozón a visegrádi országok és Magyarország uniós szomszédainak magas rangú állami vezetői, szakpolitikusai, valamint a legnagyobb elektromos gépkocsigyártó-vállalatok vezető szakértői vesznek részt. A rendezvény szombaton családi nappal folytatódik a budapesti Millenárison, ahol reggel 10 órától ingyenes programok keretében találkozhatnak az érdeklődők a legmodernebb és a formatervezés élvonalát képviselő elektromos járművekkel, közöttük egy-két kuriózummal is - áll az NGM-nek az eseményről kiadott tájékoztatásában.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A globális összefogás éve

Az idei évnek a globális összefogás évének kell lennie annak érdekében, hogy fenntarthatóbb jövőt biztosítsunk mindenki ...

Élő Bolygónk honlap

Regisztrációval csatlakozhatunk az Al Gore volt amerikai alelnök által indított kezdeményezéshez.