Az energiahatékonyság szolgálatában

Hír

2015/06/10

Kondenzációs kazáncsere és talajszondás hőszivattyúzás valósul meg a Jabil tiszaújvárosi gyárában az energiahatékonyság szolgálatában. A működési kiadások visszafogása mellett fontos szempont volt a megújuló karbantartási ráfordítások mérséklése és a CO2 emisszió visszaszorítása is.

Az idei évben a Jabil tiszaújvárosi gyárában megvalósuló kétfázisú projekt nagyban hozzájárul az alternatív energiák használatának kiterjesztéséhez és a vállalati tiszta környezet fenntartási törekvésekhez.

Első lépésként 2014 végén lecserélték a tíz éve működő, mára elavult atmoszférikus kazánt egy csaknem 1 MW teljesítményű kondenzációs kazántelepre. Második lépésként a napokban elkezdődik a 200 kW teljesítményű talajszondás hőnyerési megoldás kivitelezése is, ami világszintű újdonság a vállalat gyakorlatában. Ennek lényege, hogy 28 db, egyenként 100 m mélységben kialakított, alacsony forráspontú hőhordozó médiummal feltöltött talajszonda hozza felszínre a földhőt, amelyet nyáron növelnek, télen pedig csökkentenek. Ezzel a megoldással az egyik gyárépület teljes hő- és hideg igényének mintegy 30%-át tudják biztosítani. A megtakarított mintegy 80 000 m3/év földgáz és 135 MWh elektromos energia számottevően mérsékli a vállalat működésének ökológiai lábnyomát.

A meglévő adottságok (pl.: kevésbé értékes telekrész rendelkezésre állása, fűtéskorszerűsítési és kompresszor hulladékhő energia, valamint aktív és passzív szolár hasznosítási tapasztalatok) mellett fontos szerep jutott annak az energia felhasználási és veszteség térképnek, amely évekkel ezelőtt kijelölte a megfelelő utat a vállalati energetika előtt.

Háttérinformáció
A Jabil Circuit Inc.-t 1966-ban alapították Detroitban. A Jabil jelenleg 23 országban 90 gyáregységgel rendelkezik, a dolgozók száma meghaladja a 180.000 főt. A Jabil a világ első számú elektronikai vállalatainak beszállítója, vevőköre kiterjed a szórakoztató elektronika, a védelmi és légi ipar, az autóipar, üzleti és fizetési rendszerek, a számítógép és adattároló rendszerek, az ipari megoldások, az orvostechnika és berendezés gyártás, a számítástechnikai hálózati elemek, a távközlés, a „clean” környezettudatos technológia területekre.

A Jabil Magyarországon
A Jabil Magyarország 2000-ben nyitotta meg gyárát Tiszaújvárosban, ahol  jelenleg összesen 54.000 m2 gyártócsarnokban közel 4000 ember dolgozik. A Jabil Circuit Magyarország a cégcsoport világszerte a harmadik, Európában pedig a legnagyobb gyára. A Jabil Tiszaújváros 200 milliárd forintos éves árbevételével a nemzetközi vállalatcsoport globális árbevételének közel tíz százalékát, az európainak pedig a felét állítja elő, ezzel a termelési értékkel a Jabil évek óta. szerepel a hazai cégek top 50-es listáján.


forrás: VM.komm

A rovat új hírei

Hasonló

Fűtsünk megújuló energiával!

Földgáz helyett jöjjön a földhő, a biomassza és a napenergia. Ez nemcsak a környezetet kíméli, hanem a gazdaságnak is jelentős ...

Biogáz üzem épült Miskolcon

Biogáz üzem épült Miskolcon, a 2,165 milliárd forintos beruházás műszaki átadására csütörtökön került sor.