Biogáz üzem épült Miskolcon

Hír

írta: Admin
2014/04/04

Biogáz üzem épült Miskolcon, a 2,165 milliárd forintos beruházás műszaki átadására csütörtökön került sor.

A városi tulajdonú Biogas-Miskolc kft. a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. szennyvíztelepén építette fel a biogáz üzemet, amely tíz embert foglalkoztat.

Kriza Ákos, a város polgármestere emlékeztetett arra, hogy Miskolc egykori, rekultivált szeméttelepének depónia-gázát hasznosítják, a kiliáni lakótelepen biomassza üzem épült, majd a város határában fúrt kutakból nyert geotermikus energiával egy városrészt látnak el melegvízzel, és biztosítják a távfűtést, most pedig újabb, a megújuló energiára alapozó üzem készült el.

Az üzem a megújuló zöld energiát a helyben feldolgozott szennyvíziszap hasznosításával termeli, a rendszer alkalmas élelmiszer-hulladék, használt étolaj, zsír kezelésére, hasznosítására, ugyanakkor a környék gazdálkodóinak jó minőségű, természetes alapú talajjavító anyagot biztosít. A villamos áram és hőenergia elsősorban a vízszolgáltató cég működési költségeit csökkenti, ugyanakkor az áram értékesítésével bevételhez juttatja a Biogas-Miskolc Kft.-t is. A tervek szerint az üzem biogázból, gázmotorok segítségével évente 6,5 millió kilowattóra áramot termel majd, ez csaknem ezerötszáz háztartás éves fogyasztására elegendő.

A beruházás száz százalékos uniós és állami támogatással valósult meg, a műszaki átadást követően a próbaüzem május elején kezdődik.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló