Elektromosság ételhulladékból

Hír

2016/04/12

Florida éves paradicsomvesztesége elég lenne ahhoz, hogy a Disney World áramigényét 90 napig fedezze.

A betakarítás gyakran még a legkorszerűbb módszerek mellett is sok veszteséggel jár: túlérett, sérült gyümölcsök tömkelege vész kárba, ami egy ipari méretű gazdaságban évi több tonnányi mennyiséget is jelenthet. Floridában például, ahol a paradicsom gyakorlatilag egész évben nő, körülbelül 396 ezer tonna veszteség keletkezik belőle. Egy kutatócsoport arra keresett megoldást, hogyan lehetne mégis felhasználni az élelmiszerhulladékot, s módszerüket az Amerikai Kémiai Társaság találkozóján mutatták be.

A Dél-dakotai Bányászati és technológiai Iskola, a Princeton Egyetem és a Floridai Öbölparti Egyetem kutatói megtalálták a módját, hogyan lehet áramot generálni a kidobásra szánt gyümölcsökből. Olyan mikrobiális elektrokémiai cellát fejlesztettek, mely a paradicsomhulladékból generál elektromosságot.

Ez úgy működik, hogy az üzemanyagcellákban található baktériumok oxidációs folyamatot indítanak el, mely elektronfelszabadulással jár. A cella fogjul ejti ezeket az elektronokat, és így válik áramforrássá. A paradicsom állítólag – a benne található likopinnak köszönhetően, mely fokozza az energiatermelést – sokkal hatékonyabb áramforrás, mint más hulladékok. Ez utóbbiak rendszerint alulmaradnak a kémiai üzemanyagcellák teljesítményével szemben, míg a paradicsom utóbbiakkal is felveszi a versenyt.

Namita Shrestha, a projekt egyik résztvevője az eljárás környezetvédelmi hasznát hangsúlyozta: a romlott paradicsomok felhasználása nemcsak a szennyezett víz megtisztításában, de a szerves és szilárd hulladék szétválogatásában is segít. Ez azért is fontos, mert a hatalmas mennyiségű rohadt paradicsom már komoly problémát jelent Foridában mind a szeméttelepeken, mind a vizekben.

Az első kísérletek során 10 milligramm paradicsomból 0,3 watt áramot sikerült termelni, de a kutatók azt mondják, a további kísérletek során igekeznek növelni az anyagmennyiséget és a teljesítményt is. Ez azért is lehet érdekes, mert véleményük szerint Florida éves paradicsomvesztesége elég lenne ahhoz, hogy a Disney World áramigényét 90 napig fedezze.


Kép forrása: WikipediaJohnnyMrNinja

 

forrás: treehugger.com

A rovat új hírei

Hasonló

Izzadságból energia?

Izzadságból termel energiát a bioelem, amely kutatók szerint képes lesz órákat, okostelefonokat és más kütyüket is üzemeltetni.

Áram az aszfaltból

Nemrég állították forgalomba azt a két autóbuszt, amelyek az aszfaltból nyerik az energiát.