Csökken az ózonlyuk?

Hír

írta: Admin
2013/06/13

Legfrissebb meteorológiai mérések szerint egyre kisebb az Antarktisz feletti ózonlyuk.

Az ózonrétegen található elváltozást elősször a '70-es években regisztrálták a tudósok. A Naptól érkező ibolyántúli (UV-B) sugárzást is megfékező réteg több helyen kritikusan elvékonyodott, amely egyre nagyobb veszélyt jelentett az élőlények egészségére. Az ózon a fénnyel kölcsönhatásba lép, szélesebb hullámhosszú sugárzásra reagál, ezért nyeli el a káros sugárzásokat. A kezdetekben csak az Antarktisz feletti elvékonyodás a '90-es évekre már az Északi-sarknál is tapasztalható volt, néhány évvel később pedig már több európai országban is kritikus UV-B sugárzást mértek az ózónpajzs elvékonyodásának köszönhetően.

Egy déli-sarkvidéki kutatóállomás, a Neumayer III adatai szerint az ózonlyuk immáron kezd eltűnni, a gyógyulási folyamat három éve észlelhető. Míg 2006-ban, az akkori déli-sarkvidéki tél után az ózonlyuk több mint 27 millió négyzetkilométeres volt, addig 2012-re mérete 18 millió négyzetkilométerre csökkent. "Első alkalommal mutatnak adataink fordulatot az ózonréteg alakulásában. Az ózonréteg kezdi összeszedni magát" - mondta Gert König-Langlo, a német Neumayer III. Antarktisz-kutatóállomás vezetője. Az ózonlyuk elemzéséhez a német kutatók 27 éve hetente végeznek ballonos méréseket.

A légkörbe kerülő atomi klór, fluor és bróm pusztítja az ózonréteget, így a javulás hátterében König-Langlo szerint ezen gázok felhasználásának világszintű tilalma áll.

Kép forrása: www.esrl.noaa.gov

 

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei