Csökkentsd a vízfogyasztást: énekelj!

Magazin

írta: Admin
2012/08/26

Nem kell csalódnunk az emberi kreativitásban a zuhanyzást illetően sem: már számos praktikus kütyü és módszer van arra, hogy izgalmas és akár szórakoztató is legyen a víztakarékosság a fürdőszobában. Ilyen ötletekből mazsolázunk a továbbiakban, a beépíthető zuhanystoptól a legjobb víztakarékos dalokig.

De mielőtt rátérnénk arra, hogy hogyan lehet kevesebb vízzel zuhanyozni, először egy keresztkérdés: miért is kell takarékoskodni a vízzel? Nálunk Magyarországon nem szokott ivóvízhiány lenni; itt a hatalmas Duna, a középhegységekben karsztvizek, az Alföldön artézi vizek – igaz, átlagosan 100-150 litert (ez kb. 15 rekesz ásványvíz víztartalma!) használunk el naponta, de akkor mégis mi baj ezzel? Lássuk a 3 legfontosabb okot:

1. A természetben található vizek nagy részét (felszíni és talajvizek) sajnos már elszennyeztük, így ezeket ivóvízként való fogyasztás előtt alaposan meg kell tisztítani, majd eljuttatni a fogyasztókhoz. Víztisztító-üzem, vezetékek, szivattyúk, klór – mindez rengeteg infrastruktúrát és energiát igényel a jelenlegi gyakorlat szerint. Hát még ami utána jön, a víztisztítás! Átemelő-szivattyúk, mindenféle vegyszerek, szennyvíziszap-szállítás, erőműnyi energiafogyasztás, és az eredmény persze sosem lesz olyan tiszta és természetes víz, mint amilyen volt...

2. A rétegvizeket, karsztvizeket, de akár a kisebb folyóvizeket is túlhasználhatjuk, ha nem figyelünk oda a természetes utánpótlásuk sebességére és többet veszünk el, mint amennyi a csapadékkal visszapótlódik – ami sokszor igen lassú folyamat.

3. Mindig jusson eszünkbe, hogy zuhanyzás közben nem csak vizet fogyasztunk, hanem általában gázt vagy áramot is, hiszen a vizet fel is kell melegíteni – akár a fürdőszobában, akár egy közeli erőműben történik mindez.

Zuhanyzással sokkal kevesebb vizet használunk el, mintha fürdenénk – kivéve, ha 8-10 percnél is tovább állunk a víz alatt, hiszen nagyjából 10 liter víz folyik el percenként. Ezen javíthatunk, ha perlátoros zuhanyrózsát veszünk, ami levegőt is kever a víz mellé, így kevesebb vízzel is ugyanolyan erős lesz a spriccolás. 4-5 perc alatt elvileg kényelmesen le lehet zuhanyozni, tűzzük ki ezt célként! Csalni úgy lehet, ha úgynevezett matrózzuhanyt veszünk, vagyis elzárjuk a vizet, amíg beszappanozzuk magunkat. Ez persze kényelmetlen és hosszadalmas lehet, ha nem egykaros csaptelepünk van, hanem hagyományos, ahol külön kell a hideg-meleg vizet beállítani, ami természetesen sosem sikerül... Ezen segíthet a zuhanystop, amit néhány száz forintért már elég sok helyen lehet kapni, és egyszerűen be lehet szerelni a zuhanyrózsa elé vagy a csap alá. Így miután beállítottuk a víz hőmérsékletét, a kis pöcök megnyomásával igény szerint elzárhatjuk és aztán megnyithatjuk a vizet, anélkül, hogy a keverőkhöz kellene nyúlnunk!

A zuhanyzási idő észben tartásában segíthetnek az öt percre kalibrált kis fürdőszobai homokórák. Ezeket is sok helyen lehet már kapni, és kis tapadókoronggal lehet őket a csempére rögzíteni. Ennél persze sokkal izgalmasabb a vízkavics, ami az egyik legfrissebb újdonság a takarékoskodni vágyók számára. A helyes kis kütyüt (ami elvileg teljesen újrahasznosítható) a lefolyóhoz kell rakni, ahol méri és megjegyzi az elhasznált víz mennyiségét. Így a második használattól már jelzi is nekünk, hogy éppen mennyit tusoltunk az előző alkalomhoz képest: zölden világít, ha szuper takarékosak vagyunk, sárgára vált, ha feleannyi víz már lement, mint legutóbb, és pirosra vált, ha megközelítjük a múltkori mennyiséget – itt már tényleg el kell zárni a vizet, ha nem akarunk szégyenszemre eljutni a fogyasztási rekordot jelentő, pirosan villogó fázisba.

Ha valaki sehogy sem akar lemondani a zuhanyzás élvezetéről, viszont nem szeretné terhelni a környezet sem, akkor is van megoldás – igaz, ez már egy komolyabb beruházást igényel. Az utóbbi évek innovációja a vízvisszaforgató zuhany, ami alatt kedvünkre élvezhetjük a meleg vizet, hiszen – típustól függően – összesen csak 4-10 liter vizet használunk el egy zuhanyzás alatt. A kezdetben megengedett friss víz ugyanis egy tartályban gyűlik fel, ahol kevesebb mint fél perc alatt megszűri és baktériummentessé teszi a rendszer – anélkül, hogy az elvesztené a hőmérsékletét, így lényegében még csak újra sem kell melegíteni, ami nagyon jelentős energiamegtakarítást jelent. Ha végztünk, a következő tusoló pedig újra friss vízzel kezdhet zuhanyozni. A szerkezet egyébként nem is néz ki ördöngősen, különböző dizájnokkal is lehet kapni, az űrbelitől a hagyományos, fehér zuhanykabinig.

Végül pedig nézzük a legszórakoztatóbb és legkörnyezetbarátabb megoldást: a zuhany alatti énekléshez kötött tusolást. Egy brit vízmű állította össze nemrég a víztakarékos slágerek toplistáját: első helyen a Beatles-től a Love me do (hossza: 2:22, haladóknak), majd a majdnem 3 perces Love me tender következik Elvis Presley-től. A Beatles dalokat amúgy kifejezetten ajánlják, hiszen ismertek, vidámak, rövidek – igazi gyors felfrissülés a zuhany alatt! Óva intenek viszont a Led Zeppelin Stairway to Heaven című klasszisától (8:02) illetve eltiltották a lakosságot a 23,5 perces Echoes című Pink Floyd számtól. Érdemes persze olyan számot választani, aminek nem csak a refrénjét ismerjük, és éneklés közben természetesen figyelni kell a ritmusra is, hogy nehogy elcsússzunk!

 

A rovat új hírei

Hasonló

A víz világnapja

Az ENSZ-közgyűlés 1992-ben döntött arról, hogy minden évben március 22-én ünnepeljék világszerte a víz világnapját.

Nyakunkon a fűtésszezon

Most hogy itt a fűtésszezon, vajon mit tehetünk, hogy kevesebb hőt hagyjunk „elveszni” lakásunk fűtése során?