Energiatakarékos zuhanyzás: Ilyen érzés megölelni egy felhőt?

Hír

2015/10/02

Egyes vélemények szerint ezzel a kütyüvel olyan a zuhanyzás, mintha belépnénk egy felhőbe.

A Nebia nevű, energiatakarékos zuhanyfej pályafutása Kickstarter kampányként indult, és a kitűzött 100 ezer dollárt jóval meghaladta a befektetők lelkesedése. A kaliforniai startupnak sikerült több mint 3 millió dollárt (körülbelül 820 millió forint) gyűjtenie a projekt megvalósítására. Mindez, és a leadott megrendelések azt mutatják, hogy az embereket egyáltalán nem hagyja hidegen a víztakarékosság kérdése.

Philip Winter, a Nebia egyik feltalálója elmondta, hogy egy átlagos, 8 perces zuhanyzás alkalmával körülbelül 75 liter víz folyik el. Mivel az elmúlt évek alatt nem sok fejlesztés történt a "zuhanyszektorban", úgy döntöttek, maguk veszik kezükbe az ügyet.

5 év alatt fejlesztették ki a technikát, melynek ötletéhez egyébként a rakéták működési elve is hozzájárult. A zuhanyfej apró cseppekre bontja a vizet, így az ember bőrét érő vízfelület tízszer akkora, mint a hagyományos zuhanyfej esetében. Így értelemszerűen kevesebb is víz elég a zuhanyozáshoz, legalábbis elvileg. A cég bemutatkozóanyaga szerint a Nebia segítségével akár 70%-al kevesebb vizet használhatunk egy átlagos zuhanyzás alkalmával, mint eddig. Így számolva a 349 dolláros (95 ezer forintos) zuhanyfej körülbelül 2 év alatt hozza be az árát - legalábbis az Egyesült Államokban.

Persze a víztakarékos tusolásra léteznek alternatív megoldások is: Ha például szeretünk énekelni a zuhanykabinban, a vízhasználat minimalizálása érdekében ajánlatos rövidebb dalokat előadnunk magunknak, ehhez nyújt segítséget a víztakarékos slágerek toplistája. :)


Képek forrása: Nebia, a beágyazott youtube videó


forrás: kickstarter.com, wired.com, huffingtonpost.com

A rovat új hírei

Hasonló