Így spórolhatunk havonta

Magazin

2014/07/21

A zöld életmód nemcsak a környezetünket, de a pénztárcánkat is kíméli. Egy kevés odafigyeléssel sokkal gazdaságosabbá tehetjük a háztartásunkat.

Talán nem is gondoljuk, mennyi rejtett és felesleges költség bújik meg a szokásos háztartási tevékenységeink mögött. Ezért érdemes kicsit elgondolkodnunk, hol boldogulunk kevesebb árammal, vízzel, esetleg benzinnel.

Víz és háztartás
Egy szokásos felépítésű háztartásba eleve szinte bele van kódolva a vízpazarlás a WC öblítésétől a mosógépből kifolyó vízig. Bár ezeknek a rendszereknek a megváltoztatása és gazdaságossá tétele általában nagyobb átalakításokat igényel, vannak olyan dolgok, melyekhez csak egy kevés figyelem szükséges. Például elzárhatjuk a csapot fogmosás közben, a teleengedett kádban fürdés helyett olykor választhatjuk a rövid és lényegretörő zuhanyozást, és kipróbálhatjuk, hogy milyen, ha nem folyóvízben mosogatunk, hanem bedugjuk a lefolyót, vagy mosogatógépet használunk, amely jóval takarékosabb, mint a kézi mosogatás. Ezek az apró változtatások a havi vízszámlánkon is meg fognak mutatkozni.A mosási szokásainkat különösen érdemes felülvizsgálnunk, mert ha nem megfelelően állítjuk be a mosógépet, rengeteg vizet és energiát fogyasztunk vele. Ezért lehetőleg ne indítsuk el a gépet félig telve, és inkább alacsonyabb hőmérsékleten tisztítsuk ruháinkat. A legtöbb esetben felesleges 90 fokon mosnunk, mert a ruhák nagy részénél többnyire a 60 fok is elég, az átlagosan koszos darabokkal pedig a 40 fokos víz is remekül elboldogul. A makacs szennyeződésektől áztatással is megszabadulhatunk, amely amellett hogy költséghatékony, a ruhák állapotának megőrzésében is sokat segít.

A koszos ruhákat áztassuk néhány órán keresztül egy lavór meleg, mosószeres vízben. Ha foltok is vannak rajtuk, adjunk hozzá nátrium perkarbonátot, vagyis öko- folttisztítószert. Növelheti a hatékonyságot, ha lefedjük a lavórt, akár egy törölközővel. A ruhákat csak ezután tegyük a mosógépbe. Természetes módszerekkel megkönnyíthető a fehérítés és a textilek frissességének megőrzése is, erről korábban már írtunk.

És ha más "öko" mosás, akkor illik megemlíteni a pedálhajtású mosógépet is, amellyel szó szerint áttekerhetünk több mosási programot is. :)Újrahasznosítás
Egy átlagos háztartásban nagyon sok olyan hulladék keletkezik, melyből akár újabb tárgyakat is készíthetünk csekély energiabefektetéssel, például madáretetőt, gyertyatarót PET palackból, vagy épp húsvéti kosarat mosogatószeres falkonból. Elgondolkozhatunk tehát azon, hogyan használhatnánk fel a feleslegesnek ítélt dolgokat ahelyett, hogy kidobnánk őket. Így nemcsak kevesebb szemetünk lesz, de még új használati tárgyakra sem kell költenünk.

Emellett az ökoháztartás általános szabálya, hoy igyekezzünk megjavítani, ami elromlott, ahelyett, hogy lecserélnénk. Amire már nincs szükségünk, de más talán még hasznát vehetné, azt el is cserélhetjük, de lehet, hogy vevőt is találunk rá. Akár mi is vásárolhatunk bizonyos tárgyakból használtat, csak vizsgáljuk meg, hogy tényleg jó állapotban van-e.Biciklire fel!
Manapság sok kampány bátorít biciklizésre, de aki megszokta már, hogy autóval vagy tömegközlekedéssel járjon, talán nem vált egykönnyen. Mégis érdemes egy próbát tenni a kétkerekűvel, akár a hétvégi kirándulás alkalmával. Kisebb távolságokra, vagy városon belül ez a leggazdaságosabb közlekedési mód, és ha nagy a forgalom, még a leggyorsabb is.

Húzzuk ki a konnektorból!
Sokan odafigyelnek arra, hogy abban a helyiségben, ahol nem tartózkodnak, lekapcsolják a villanyt, és teljesen kikapcsolják az elektromos készülékeket, ha már nem használják őket. Bár azt gondolhatnánk, hogy a készenléti üzemmód nem fogyaszt olyan sokat, ez tévedés.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint Európa teljes áramfogyasztásának 15%-át teszi ki a készenléti üzemmódban hagyott eszközök által felhasznált áram, ami családonként átlagosan évi 70 euró pluszköltséget jelent. Egyes eszközök különösen sokat fogyasztanak, egy Playstation készenléti állapotával például akár évi 250 eurót is kidobhatunk az ablakon, míg egy nagy képernyős tévéével 200-at, de egy számítógépével is 130 eurónál járunk. Egyes készülékek esetében nem elég kikapcsolnunk azt, ki is kell húzni a konnektorból, mert csak ekkor szűnik meg teljesen az áramfogyasztása. Ezt a legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, ha lekapcsolható konnektorokat használunk, így biztosan csökkenteni tudjuk az elektroszmogot is.

 

A rovat új hírei

Hasonló

A pazaroló EU

Energiaimportjának 87%-át pazarolja el az Európai Unió.

Nyakunkon a fűtésszezon

Most hogy itt a fűtésszezon, vajon mit tehetünk, hogy kevesebb hőt hagyjunk „elveszni” lakásunk fűtése során?