Magyar gépészmérnökök környezettudatos autói

Hír

2015/12/14

Az Óbudai Egyetem hallgatói több környezetudatos autóval is előállnak.


Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói környezettudatos projekten dolgoznak: olyan alternatív meghajtású, környezetbarát járműveket fejlesztenek, amelyek nem bocsátanak ki szén-dioxidot és akár a jövő városi autóivá is válhatnak.

A diákok eddig három különböző konstrukcióval álltak elő: két levegőhajtású, úgynevezett pneumobilt alkottak, melyeket sűrített nitrogén hajt, emellett egy elektromobilt, ami 8 db akkumulátoros csavarhúzóval működik. A harmadik találmány egy olyan benzinmotoros, "karbonszivaros” jármű, mely egy liter benzinnel 565 kilométert képes megtenni, így akár egész Magyarországot is át lehet szelni vele.

Ezzel az autóval egyébként a hallgatók a 14. helyet érték el az idei Shell Eco-maraton elnevezésű versenyen, melyet a cég társadalmi felelősségvállalásának keretében, évente rendeznek meg.

Eco-maraton
A versenyre diákok nevezhetnek Európa mellett az Egyesült Államokból, Ázsiából és Dél-Afrikából energiatakarékos járműveikkel, két kategóriában: „prototípus”-ként azokkal a járművekkel, melyeknek legfontosabb tulajdonsága a légellennállást csökkentő és gyorsaságot növelő áramvonalasság. „Városi járművel" akkor, ha autójuk inkább a hagyományos gépkocsikhoz hasonlít.

A meghajtás lehet benzin, dízelolaj, autógáz, etanol akkor, ha belsőégésű a motor, hidrogén, napenergia és akkumulátor pedig villanymotor esetén. Az a jármű nyer, amelyik a legnagyobb távolságot teszi meg 1 kWh energiával vagy 1 liter üzemanyaggal.

Magyar eredmények
Idén Magyarországot 6 csapat képviselte. Az Óbudai Egyetem mellett a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói neveztek, SZEnergy nevű csapatuk bronzérmet szerzett elektromos hajtású autójával, amelyen napelemek biztosították a segédtöltést.

Mellettük két középiskolás csapat is szép eredményt ért el: a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola prototípus kategóriában, elektromos hajtású járművével 16. helyet szerezte meg, a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium diákjai a 21. helyen végeztek. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói idén először indultak, egyelőre nem értek el helyezést.

A fejlesztések és a diákok lelkesedése azt mutatja, hogy egyre nagyobb az igény a környezettudatos közlekedésre, és a jövő mérnökeinek gondolkodásában már a fenntarthatóság is fontos szempont. Ha így folytatják a munkát, nemsokára talán már láthatók és mérhetők is lesznek az eredmények a károsanyag-kibocsátás terén.

forrás: eco-marathon.eu, formula.hu, aperti.blog.hu, www.shell.com

A rovat új hírei

Hasonló