Áram a levegőből

Magazin

írta: Nagy Adrienn
2013/12/11

A vezeték nélküli technológiák új generációját hozhatja el az az energiaforrás, ami jóformán korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre. A környezetünkben lévő elektromágneses hullámok - televíziók, rádiók és mobiltelefonok által fogható frekvenciák - lehetnek elektronikai berendezéseink mozgatórugói.

Mobil töltés kábel nélkül

A Nokia kutatóintézetében fejlesztették ki azt a technológiát, amely képes hasznosítani az éterben lévő elektromágneses hullámokat. A begyűjtött, majd átalakított frekvencia tölti fel a mobiltelefonokat, anélkül, hogy azt hálózathoz csatlakoztatnánk - állítja Markku Rouvala a Nokia Cambrige-i fejlesztő központjának kutatója.

A cég új prototípusa egy szélessávú antennából és két egyszerű áramkörből áll. A készüléket úgy tervezték, hogy az antenna és a vevő áramkörök a széles frekvenciatartományba tartozó - 500 megahertz és 10 gigahertz között - hullámokat gyűjti be, majd az elektromágneses hullámokból elektromos áramot állít elő és feltölti az akkumulátort.

Tesla nyomdokaiban

A vezeték nélküli technológia nem új keletű, ugyanis a finn cég kutatásainak alapját Nikola Tesla vezeték nélküli energiaátvitel-kísérletei adták. A Tesla 1893-ban folytatott kutatásai és kísérletei során úgy kívánta eljuttatni a villamos energiát egyik pontból a másikba, hogy nem használt vezetéket vagy bármilyen más anyagot.1901-ben alkotta meg a Tesla-tornyot (angol nevén: Wardenclyffe Tower), amely vezeték nélküli adótoronyként működött. Az adóvevő egészen 1917-ig fogadta és továbbította a hívásokat.

Sony "wireless"televíziói

A japán elektronikai cég olyan vezeték nélküli eljárást dolgozott ki, amely adatközvetítést bonyolít le a központi készülék és a vevő között (ami jelen esetben egy TV volt). Tesla mágneses rezonancia elvén működő szerkezet egy tekercsen keresztül mágneses erőteret hoz létre. Az erőtérben elhelyezett másik tekercs elektromágneses áramot indukál, a sikeres áramátvitelhez pedig a két gépet azonos frekvenciára kell állítani, és pontosan egymással szemben kell elhelyezni.

A készülék kísérleti fejlesztés alatt áll, mivel működési hatékonysága csak 80 százalék. A kibocsátott áram ötöde elveszett, valamint áramkörbe kötve teljesítménye tovább romlott.

A Sony kutatási eredményeiből csak a rendszer alapszintű technológiáját mutatta be a nagyközönség számárra. Arról még nincs információ, hogy ez a készülék mikor kerül kereskedelemi forgalomba.

 

forrás: theguardian.com

A rovat új hírei

Hasonló