Elkészült a világ legkönnyebb napeleme

Hír

2016/03/13

Vastagsága ötvened része az emberi hajénak.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology) tudósai a világ legvékonyabb és legkönnyebb napelemét fejlesztették ki, mely akár egy szappanbuborékon is megáll, de mindenféle felületre különösebb feltűnés nélkül rögzíthető, például ruhára, okostelefonra, papírra és lufira. A bemutatón egy szappanbuborékra tették, hogy illusztrálják, valóban pillekönnyű. A kutatók szerint ez a mikroelem lehet a jövő kulcsa, amikor majd bárhol, bármikor termelhetünk tiszta energiát.

Vladimir Bulović professzor magyarázata szerint úgy sikerült elkészíteniük a különleges elemet, hogy egyetlen folyamatban alkották meg magát a testet, az aljzatot és a védő fedőréteget. Vákuumkamrában dolgoztak, hogy megakadályozzák a por vagy más szennyeződés lerakódását, és nem használtak durva kémiai szereket. A prototípus aljzata és a fedőrétege egy elterjedt, rugalmas polimerből, parilénből készült, míg a fényelnyelő réteg természetes DBP-ből.

Az eszköz inkább annak demonstrálása, hogy mi mindent lehet elérni a napelemek terén, ezért nem a hatékonyságára helyezték a hangsúlyt. Ugyanakkor a teljesítmény-súly aránya így is meggyőző, míg egy hagyományos, szilikonalapú napelem kilogrammonként 15 wattos teljesítményre képes, az új találmány grammonként 6 wattot produkál. Vastagsága az emberi hajénak mindössze ötvened része, egy üveges napelemének pedig ezrede, azaz körülbelül két mikrométer - a napfényt mégis legalább olyan hatékonyan alakítja elektromossággá, mint társai.

Elvileg más anyagból is lehet hasonló napelemet gyártani, hiszen maga az eljárás a lényeg. Ezzel később olyan napelemek is készíthetők, melyeket az ember például a pulcsiján hordhat vagy a laptopjára ragaszthat, és észre sem lehet venni. Ugyanakkor több szempontból mégsem annyira praktikus ez az extrém vékonyság a hétköznapi használatban, mert könnyen elfújható, elveszíthető a napelem. Viszont parilénből vastagabb filmréteget is tudnak készíteni, melyet aztán különböző berendezésekbe szerelhetnek.

A technológiát még fejleszteni kell, mielőtt kereskedelmi használatba kerül, de ez az eredmény mindenképpen nagy áttörésnek számít a napelemek korszerűsítése terén.


Kép forrása: news.mit.edu / szerző: Joel Jean and Anna Osherov

 

forrás: treehugger.com

A rovat új hírei

Hasonló