Megéri a napelemes fejlesztés? - A Google új fejlesztése segít a döntésben!

Hír

2015/08/29

A Google fejlesztése segíti a döntést, hogy érdemes-e napelemre váltani.

A Google mérnöke, Carl Elkin a Google Earth légifotóinak segítségével olyan online programot alkotott, mely arról tájékoztatja az érdeklődőket, vajon megérné-e napelemekre váltaniuk - legalábbis bizonyos régiókban.

Elkin múlt hét hétfőn mutatta be a Project Sunroof (Naptető Projekt) nevű kezdeményezést a Google blogján: - Mint a bostoni napelemprogram, a Solarize Massachusetts (Massachusetts naposítása) önkéntese és gyakorló napelemtulajdonos, sokszor meglepődöm azon, mennyiszer hallom a napelemet érintő kifogásokat. Sokan hiszik azt, az ő házuk nem alkalmas a napelemek felszerelésére, míg mások arról panaszkodnak, hogy a napelem túl drága. Pedig sokan közülük igenis spórolhatnának, ráadásul környezettudatosabbak is lennének – mondta Elkin.

A program egyelőre tesztfázisban működik, vagyis pillanatnyilag csak néhány helyen érhető el: a San Franciscói-öbölben, a kaliforniai Fresnóban és Boston környékén. Azok a szerencsések, akik ott laknak, vagy kíváncsiak az ottani paraméterekre, máris kipróbálhatják az okos kis felületet. Nem kell mást tenniük, mint egyszerűen csak beütni a címüket, a program pedig kiszámolja a költségeket azzal együtt, hogy mennyi napfény éri az adott tetőt éves átlagban, figyelembe véve a tető irányát, a fák és a közeli épületek árnyékát valamint a helyi időjárási mintázatot az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Sőt, az átlagos villanyszámla összegét begépelve, még inkább testreszabható az eredmény. Az eszköz az információk összevetésével elárulja, mennyit lehetne spórolni a napelemekkel, és még a helyi forgalmazókkal történő kapcsolatfelvételben is segít.

A Google tervezi a helyszínpaletta bővítését a következő hónapokban, először az Egyesült Államok, aztán reményeik szerint a világ többi városa is helyet kap a napelemtérképen.

 

forrás: forbes.com, Google

A rovat új hírei

Hasonló