8 ötlet az élhető jövő szolgálatában

Magazin

2015/04/12

Egy amerikai kezdeményezés igyekszik megtalálni a legötletesebb eszközöket, melyek a jövő fenntarthatóságát szolgálják.

A Grist magazin egyik alapítója, Wendy Schmidt tavaly novemberben ötletpályázatot hirdetett annak a kérdésnek a mentén, hogyan lehet a jövő energiaszükségletét megújuló forrásokból fedezni. A beküldött ötletek visszajelzést kaptak a közösségtől, a nyerteseket a hatékonyság alapján választották ki. Ugyan néhány projekt még a tervezés fázisában van, míg mások már a megvalósulás útjára léptek, mindegyik kezdeményezés igencsak figyelemre méltó. Következzen a 8 legjobb versenyző.

Az Avava–rendszer
Az Avava építészeti megoldásokat kínál, melyekkel San Francisco üresen álló ingatlanjait fenntartható és olcsó lakásokká, irodákká alakíthatják. Céljuk, hogy augusztus 1-ig 10 lakóegységet megépítsenek.

Energiakölcsönző
Az Energy Lend csapata a civilszervezeteket, enrgiaszolgáltatókat és felhasználókat szeretné összekötni világszerte annak érdekében, hogy minél több emberhez eljussanak a megújuló források. Bővebb infó itt.

Fa a szélben
A Chicago Booth üzleti iskolájának egyik tanulója fára hasonlító szélturbinát tervezett, melyet parkokba vagy a saját kertünkbe is felállíthatunk. Igaz, egy ilyen szerkezet 30 000 dollárba kerül, de két és fél családnak elegendő energiát biztosít, iletve 15 utcai lámpát lehet vele üzemeltetni, emellett mobiltöltésre is alkalmas. Persze nem olyan egyszerű "telepíteni", mint egy valódi fát, nem is organikus, de mégis nagy lépést jelenthet a fenntarthatóság irányába. Hasonló műtárgyról korábban már hírt adtunk, ilyen az izreali e-fa is.

Nap-mag
A Re-volv nevű szervezet non-profit csoportoknak és vállalkozásoknak biztosít kölcsönalapot a napenergiát hasznosító eszközökhöz. Eddig három projektet finanszíroztak közösségi alapon, és még többet terveznek. Bővebb infó itt.

Testedzésből energia
Ez a kezdeményezés arra keresi a választ, hogyan lehet a testedzés és más fizikai tevékenységek során keletkező energiát árammá alakítani. A startup álma, hogy olyan közösséget hozzanak létre, melyben az áramfejlesztés szórakoztató és egészséges mindennapi tevékenység.

Pasztörizálás trágyával
Bár kissé ellentmondásosnak tűnik az ötlet, kitalálói mégis hisznek abban, hogy a tehéntrágyából keletkezett energia segítségével működő pasztörizáló nemcsak a fenntartható energiát népszerűsítheti, hanem a tejpazarlás csökkenéséhez is hozzásegíthet. Az ötletet jelenleg az Egyesült Államok, Costa Rica és Kína gazdaságaiban tesztelik. Bővebb infó itt. Tehéntrágya felhasználásról korábban már írtunk, ilyen például az a sífelvonó, ami trágyából nyert energiával üzemel.

Kép forrása / Szerző: Kim Hansen

5 ház
Az 5 ház fent, 5 ház lent (5 Houses Up, 5 Houses Down) nevű kezdeményezés szeretné összehozni azokat az embereket, akik napenergiát használnak a háztartásukban. Arra szeretnék megtanítani és bátorítani őket, hogy népszerűsítsék a megújuló energiaforrást az őket körülvevő kisebb közösségben is. Bővebb infó itt.

Napüdvözlő
Az indiai illetőségű SunSaluter nevű eljárás során a már használatban lévő napelemeket turbózzák fel a gravitáció segítségével, hogy azok még hatékonyabban teljesítsenek. Immár több mint 100 SunSalutert üdvözölhetünk világszerte.


Kép forrása: Beágyazott Youtube videóból

 

forrás: grist.org

A rovat új hírei

Hasonló