Energiaszivacs

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/08/13

MIT által kifejlesztett egyszerű szivacs biztosíthatja a fejlődő országok energiapiacának költséghatékony jövőjét? - Lehetséges. Ami már most biztos, hogy sótalanításhoz, higiénizáláshoz és sterilizáláshoz fel lehetne használni. A fejlődő országok számára tehát kiemelt fontosságot képviselhet a találmány.

Egy egyszerű, grafit- és szénbázisú szivacsról van szó, amely képes teleszívni magát vízzel, amelyet aztán gőzzé forrósít a napsugarakat felhasználva. A technológia sterilizáláshoz, víztisztításhoz és (gőz)energia előállításához egyaránt felhasználható.

Mostanáig a napenergia által előállított vízgőzhöz hatalmas összefüggő tükörrendszerre vagy lencsékre volt szükség, szemben ezzel a végtelenül egyszerű, olcsó találmánnyal: A szivacsszerű struktúra alá - mely egy vékony grafit rétegből, és egy szénrétegből áll - vizet öntenek, majd kiteszik a napra. A víz idővel - a napsütés intenzitásától függően - felforrósodik és gőz formájában áthatol a szivacson.

"A sótalanításhoz, a higiénizáláshoz és a sterilizáláshoz elengedhetetlen a gőz használata. Nagyon hasznos lenne, ha - elsősorban a fejlődő országokban - vízgőzt állíthatnánk elő az ott megtalálható egyetlen energiaforrás, a napfény segítségével" - mondta a projekt vezetője, Hadi Ghasemi, majd hozzátette, hogy a kutatás még kezdeti fázisban van és elképzelhetőnek tartja, hogy a felhasznált olcsó alapanyagok újragondolásával még eredményesebbé tehetik találmányukat, amely jelenleg 85%-os hatékonysággal dolgozik.

A sótalanítás eljárás során a tengervízből ivóvizet állítanak elő. A tengervíz sótalanítása, ihatóvá tétele egyrészt drága művelet, másrészt több szervezet, így a pl. a WWF szerint is az ilyen üzemek építése nagyobb kárt okoz, mint amennyi hasznot, mivel a technológia nagy mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár együtt. A sótalanításra egyre nagyobb igény mutatkozik a globális felmelegedés miatt, elsősorban Afrikában, Kínában, Indiában, Mexikóban és Ausztráliában van rá igény.

A gőzsterilizálás (más néven autoklávozás) az egyik leggyakoribb csíramentesítési eljárás többek közt az egészségügyben. Lényege, hogy a sterilizáló eszközben elhelyezett csomagokat vákuumozással légtelenítik, majd túlnyomásos, telített vízgőzt juttatnak a levegő helyére. A vízgőz kondenzálódik a csomagokon, illetve az azokban lévő eszközökön, miközben hő szabadul fel, melynek hatására elpusztulnak a mikroorganizmusok.


Kép forrása: MIT

 

forrás: wikipedia.org, inhabitat.com

A rovat új hírei

Hasonló

Hordozható szélturbina

Hamarosan hozzájuthatunk a masszív szélturbinák lekicsinyített változatához. Egy cég megalkotta a 3D-nyomtatott miniszélturbinát.

Az első mesterséges levél

Víz és fény segítségével szén-dioxidból oxigént termel egy londoni diák által újonnan kifejlesztett mesterséges levél.