Arzénmentes ivóvíz!

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/09/25

Egy új magyar eljárással minimálisra csökkenthető az ivóvíz arzéntartalma.

Írtunk már korábban fordított ozmózissal működő víztisztítóról és egy speciális szivacsról is, ami a víz sótalanításához, higiénizálásához és sterilizálásához fel lehetne használni. Az új magyar találmány az ivóvíz arzéntartalmát csökkenti. Az eljárások - merthogy két berendezésről van szó - főként Délkelet-Magyarországon terjedhet el, ahol helyenként az uniós előírás 5-20 szorosát is eléri az arzéntartalom. A berendezések alkalmasak a magyarországinál jóval magasabb arzéntartalmú vizek tisztítására is.

A kutatás-fejlesztés két év alatt 125 millió forintból valósult meg, 56,25 millió forint uniós támogatással. Mindkét eljárás és berendezés csökkenti a víztisztítókban, vízművekben, kutakban a víz arzéntartalmát. A két új eljárás közül az egyik olcsó, kisfogyasztók számára is elérhető árú, a másik pedig nagy hatékonyságú, alacsony energiafogyasztású megoldás.

Középpontban a nanotechnológia
A G.I.C. Kft. által kidolgozott és a HM EI Zrt.-vel közösen szabadalmaztatott új technológia eredménye olyan nanotechnológiai eljárással előállított adszorbens, melynek aktív szén hordozó anyagáról az arzénszennyezést megkötő vas-oxid és vas-hidroxid szemcsék nem tudnak leválni, így nem tudják a vizet visszaszennyezni. Az új szorbens segítségével az eddig ismert eljárásoknál sokkal hatékonyabban lehet a víz arzéntartalmát csökkenteni. Az új technológia alkalmazásával az adszorbens egyszerűen és gazdaságosan állítható elő, a technológia ipari és háztartási méretekben egyaránt alkalmazható. A szorbens a szervetlen arzénszennyeződés mellett az arzéntartalmú szerves anyagok megkötésére is alkalmas.

Információk a cégről
A G.I.C. Kft. magyar tulajdonú cég, 1990-ben alakult, székhelye Budapesten, a laboratóriumok és a szerelőműhelyek a bakonyszentlászlói telephelyen, illetve Gicen találhatóak. Fő tevékenységi köre a műszaki kutatás-fejlesztés, ezen belül is az alkalmazott kutatás és technológiafejlesztés. A cég tavalyi árbevétele 235 millió forint volt, a fejlesztéstől ennek megduplázását várja a cég vezetése. Az árbevétel 35-40 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, amelynek háromnegyede Magyarországon valósul meg. A vállalkozás 35 munkatársat foglalkoztat, közülük 19 ember vett részt az arzénmentesítési fejlesztésben.
Az ekjárásról bővebb információ a cég weboldalán található ide kattintva.

 

forrás: MTI, gic.co.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Izzadságból energia?

Izzadságból termel energiát a bioelem, amely kutatók szerint képes lesz órákat, okostelefonokat és más kütyüket is üzemeltetni.

Energiaszivacs

A MIT által kifejlesztett egyszerű szivacs biztosíthatja a fejlődő országok energiapiacának költséghatékony jövőjét?