4 tipp a fenntartható életmódhoz

Magazin

2014/12/12

Hogyan valósíthatjuk meg a fenntarthatóság elvét a hétköznapokban? Csak némi odafigyelés kell hozzá, így még inkább csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

Ha kempingezni megyünk, vagy komfortnélküli parasztházban nyaralunk (vagy telelünk), azonnal megtapasztalhatjuk hogy általában mennyivel fogyasztunk többet annál, ami egyébként bőven elég volna a hétköznapokban is. Holott őseinknek még természetes volt a víz-spórolás, az, hogy ne pazarolják a papírt, ne használjanak műanyagot, sőt, hogy minimális szemetet termeljenek. Következzen most néhány ötlet kezdő és haladó ökosoknak, és mindazoknak, akik még takarékosabban szeretnének élni.

Zárjuk el a csapot!
Ez talán a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb tanács, mégis sokszor megfeledkezünk róla. Vajon elzárjuk a csapot fogmosás közben, vagy amíg szappanozzuk magunkat? A megszokottnál tölthetnénk még kevesebb időt zuhanyozással. Sőt, olykor választhatnánk inkább a tusolást a fürdés helyett. Elgondolkodhatunk azon is, hogyan hasznosíthatjuk újra a tisztálkodás során használt vizet, például ruhaáztatáshoz, WC-öblítéshez. Amíg a hideg- vagy melegvízre várva folyatjuk a csapot, alá tehetünk egy edényt, hogy később például megöntözhessük a növényeket. Locsolásra emellett az esővízgyűjtő is remek megoldás.

Papír helyett textil
A textilzsebkendők valamikor a ’80-as években mentek ki a divatból, pedig jóval környezetbarátabbak, mint a papírzsebkendők, melyekkel nemcsak az erdők életét veszélyeztetjük, de még egy plusz nejlonzacskót is megvásárolunk, persze teljesen feleslegesen. A vastag, klórral fehérített papírtörlőkendőkkel hasonló a helyzet. Helyettük tökéletesen megteszi a jól bevált, újrafelhasználható, mosható szivacs vagy textilrongy, mely nem utolsósorban szívósabb is, mint a papír. Dörzsölhetjük vele a konyhapultot anélkül, hogy szétesne.

Elég a zacskókból!
Számtalan rémisztő hírt olvashatunk arról, hogyan gyilkolja az állatokat és az óceánokat a temérdek nejlonzacskó, kőolajra épülő világgazdaságunk ámokfutóvá váló terméke. Nem árt, ha tudjuk, hogy körülbelül 14 darab műanyagzacskóhoz annyi kőolaj kell, amennyivel egy autó 1 mérföldet képes megtenni. Szerencsére sokan kezdenek rájönni, hogy teljesen felesleges a sok plasztikholmi, és igyekeznek megtalálni az alternatívákat. Például Los Angelesben ettől az évtől végleg betiltották a műanyag zacskók gyártását.

Ha van rá mód, ne vásároljunk műanyagcsomagolást - beleértve a zacskókat is a zöldségesnél. Vásárláshoz inkább vigyünk el egyet-kettőt az otthoni készletből, de még jobb, ha a saját kosarunkkal járunk, amelybe mindent belepakolhatunk. Hiszen amúgy sem túl egészséges sokáig műanyagban tárolnunk az ételeinket.

Komposztálás
Szerencsére már itthon is terjed a szelektív hulladékgyűjtés. A szemét egy igen értékes összetevőjéről, a szerves hulladékról azonban hajlmosak vagyunk megfeledkezni. Pedig vannak országok, ahol zöld színű komposztkuka is üzemel, amelynek tartalma (lényegében a létrejövő humusz) jól hasznosítható tápanyagot jelent a termőföld számára. A komposztálás során a komposztálóban elhelyezett szerves hulladékokat mikroorganizmusok, gombák és enzimek, valamint a makrofauna (giliszták, rovarok, férgek) dolgozzák fel.

Első látásra talán kissé bonyolultnak tűnhet az otthoni komposztálás ötlete, azonban ha van akár egy közös, társasházi belső kertünk, érdemes elhelyeznünk benne a komposztálót. Nem kell vele sokat foglalkozni, a lényeg a megfelelő tartalom, a nedvesség és páratartalom, valamint hogy hagyjunk megfelelő időt a humusz képződésének. Amennyiben túl száraz a komposzthalom, gátolja a mikroorganizmusok aktivitását, de az sem jó ha túl nedves. Legyen nedves, de ne csöpögjön.

Az alábbi szerves eredetű anyagok (hulladékok) komposztálhatóak:
Konyhai hulladékok: zöldség, gyümölcs, tojáshéj, kávézacc és teafilter (ez utóbbiakból más is készíthető!).
Kerti hulladékok: elhervadt vagy elszáradt virágok és cserepes növények (cserép nélkül), lehullott zöldség- és gyümölcs, minden más kerti hulladék, pl. gallyak, lombok, kerti gaz

Egy társasházi komposztáló segítheti még a közösségépítést is, amiből végül eljutunk a szervezett kertészkedésig.

A téma igen érdekes és persze "öko", ezért hamarosan külön cikkben fogjuk tárgyalni a házi komposztálás fortélyait.

forrás: globalstewards.org, treehugger.com, sustainablebags.net, kvvm.hu

A rovat új hírei

Hasonló