Energiatovábbítás kábelek nélkül

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/02/20

A briliáns elme, Nikola Tesla évtizedekkel előzte meg korát, amikor megépítette a vezetéknélküli kommunikációs és energiatovábbító tornyot. A projekt újraindításával megoldódna az energiaéhség problémája szerte a világon.

Az eredeti Wardenclyffe tornyot (más néven "Tesla torony") Nikola Tesla építtette. 1901-ben készült el a fából és rézből álló 57 méter magas vezeték nélküli kommunikációs és energiatovábbító torony, mely 5 évig működött. Tesla több hasonló építményt képzelt el, amelyek rendszert alkotva egymás között energiát továbbítottak volna, de pénzügyi okok miatt ez nem valósult meg és a kutatás 1906-ban megszakadt. Végül a tornyot 1917-ben lerombolták, alkatrészeit ócskavasként értékesítették.

Most úgy tűnik, hogy Tesla kutatásai nem voltak hiábavalóak: A Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézetben lediplomázott Leonid és Sergey Plekhanov éveket töltött Nikola Tesla munkásságának átvizsgálásával. Kutatásaik alapján azt állítják, hogy a tudós legígéretesebb projektje - a világot behálózó vezeték nélküli energiahálózat ötlete - megvalósítható.

A két lelkes kutató szerint az emberiség jelenlegi energiaigényeinek kielégítéséhez elegendő lenne egy nagy, 100.000 négyzetkilométer nagyságú napelem parkot építeni, melyet szerintük valahol az egyenlítőhöz közel, az afrikai sivatagokban kellene elhelyezni. Úgy gondolják, hogy az egyetlen nehézség a nagy távolságokkal járó energiaveszteségben rejlik, mivel a távolság mértéke direkt módon kötődik a küldött és kapott energiamennyiség különbségéhez.

A testvérpár úgy véli, kizárólag kísérletezéssel bizonyíthatják be, hogy Tesla elképzelése helyes. Ehhez azonban ismét fel kellene építeni a tornyot, anelynek költsége megközelíti a 800.000 dollárt. Az elszánt kutatók egy évvel ezelőtt az egyik crowdfunding portálon, az indigogo-n próbálták összeszedni ezt az összeget, de nem jártak sikerrel. A kudarc ellenére nem adják fel és mindent megtesznek azért, hogy a szívügyükké vált projekt megvalósulhasson! Reméljük tervük sikerrel jár!

 

 

A rovat új hírei

Hasonló