Reklámtáblából autótöltő!

Magazin

2015/07/07

Íme, így tölthetik ingyen elektromos autójukat az amerikaiak. A san francisco-i székhelyű Volta igen innovatív ötlettel állt elő.

Jelenleg egy elektromos autó beszerzése és üzemeltetése nem olcsó mulatság - többek között ezért nem terjedt még el, ahogyan annak idején, a 19. század végén is a benzin győzött a villannyal szemben. Legalábbis egyes vélemények szerint. Mások szerint azonban csak idő kérdése, hogy az elektromos autók meghódítsák az utakat és gazdaságosabb alternatívái legyenek benzines társaiknak. Ebben minden bizonnyal sokat fog segíteni, ha az áramot megújuló forrásokból sikerül majd megtermelni. Magyarországon még több helyen is tölthetjük ingyen az elektromos járművünket, de a világ más tájain nem ilyen szerencsés a helyzet. Az Egyesült Államokban például egyedül a Tesla engedheti meg magának, hogy autótulajdonosait ingyenes töltőállomásokkal ajándékozza meg.

Reklámból áram!
Ezen a helyzeten akar változtatni a Volta. A kaliforniai székhelyű cég olyan ötlettel állt elő, mely gazdaságosabbá tenné az elektromos autók fenntartását. A nagyobb bevásárlóközpontok parkolójában reklámtáblákat helyeztek el, melyek egyben elektromos töltőként is szolgálnak. Így a reklámokból érkező bevételek fedezik az autók töltéséhez szükséges áramot.

A Volta meghódítja Amerikát!
A Volta első hirdetőállomásaival először 2012-ben, Hawaii-on találkozhattak az autósok, később aztán ennek a hálózatnak a bevétele tette lehetővé, hogy a cég Kaliforniába költözhessen és újabb töltőhálózatokat alakítson San Franciscó-ban, Los Angelesben és San Diegóban, valamint Phoenixben. További, elektromosautóbarát városokba is tervezik a terjeszkedést, mint Chicago, Seattle, Portland és Washington, emellett a nemzetközi színtéren is szeretnének megjelenni.

Jelenleg több kampányuk is fut, általában a társadalmilag felelős cégekkel kötnek szerződést. A reklámtáblákat jól látható helyre teszik, ami a mérések szerint nagyban növeli a hirdetések elérését. Emellett úgy tűnik, ezek az állomások növelhetik az elektromosautóvásárlási hajlandóságot is. A legtöbb állomás naponta 8 órát üzemel, de van néhány, mely 16 órán keresztül is nyitva tart.


Volta from Volta Charging on Vimeo.

Mennyibe kerül?
Felmerülhet a kérdés, hogy mennyibe kerülne egyébként az elektromos autó töltése. A pluginamerica számításai szerint egy átlagos elektromos autónak 30 kWh áramra van szüksége ahhoz, hogy 160 kilométert megtegyen. Kilovattonként 36 forinttal számolva tehát 160 kilométer 5760 forintba kerül. A benzinnel összehasonlítva: ha literenként 386 forinttal és 7 liter/100 km-es fogyasztással számolunk, 11,2 liter/160 km, vagyis 4323 forint. A különbség nem is olyan nagy, és az elektromos autó mellett szól, hogy nem bocsát ki káros anyagot.


Képek forrása: Vimeo (beágyazott videóból), valamint a gyártó weboldala.

 

Ön szerint jó ötlet a reklámtáblás autótöltő?

A rovat új hírei

Hasonló

Villanyautók Magyarországon

Az optimista előrejelzések szerint 2023-ra hazánkban 139 ezer elektromos(PEV) és plug-in hibrid (PHEV) gépkocsi fog közlekedni az ...