Fekete szélturbinák a madarakért?

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/12

A környezetvédők évekig dilemmában voltak a szélenergia kapcsán, ugyanis a szélturbina lapátok csak az USA-ban, évente 40 ezer madáréletet követelnek. Egy most folyó kutatás választ keres többek közt arra a kérdésre is, hogy a szélturbinák fekete átfestése megoldást jelenthet-e a problémára.

A norvégiai kutatássorozat a teljes problémakörnek a megoldására fókuszál. A tudósok több olyan környezettudatos megoldásokon dolgoznak, amelyek költséghatékonyak és gyorsan is szabványosíthatóak.

Tesztelés alatt áll a festéses módszer, amelynek során azt vizsgálják, hogy a turbinalapátok befestése változtat-e (és ha igen, akkor milyen mértékben) a madarak viselkedésén. A három lapátból az egyiket feketére festik, amely így a nagyobb kontraszt miatt remélhetőleg láthatóvá válik majd a kacsák és az egyéb alacsonyan repülő madarak számára.

Ennél egy költségesebb megoldást is elemeznek: a madarak elijesztésére kisteljesítményű UV lámpákat szerelnek fel a turbinák lapátaira.

Kíváncsian várjuk a kutatások eredményeit.

 

forrás: inhabitat.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

400 szélkerék Burgenlandban

Felavatták a négyszázadik szélkereket, a tartomány szélerőművei már csaknem 600 ezer háztartás áramellátását képesek ...