Madárgyilkos szélturbinák?

Hír

2015/09/04

A szélerőművek terjedésével sokakban felmerülhet a kérdés, nem pusztítanak-e több madarat az újonnan telepített turbinák, mint más energiaforrások.

A kérdésre a válasz egyszerű és több kutatás is bizonyítja: a szélturbináknak nagyságrendekkel kevesebb madár esik áldozatul, mint a fosszilis források kitermelésének és más civilizációs ártalmaknak.

Mi pusztítja a leginkább a madarakat?
A kutatások szerint a ragadozómadarak haláláért első helyen a fegyverek és a vadászat felelősek, ezután következik a mérgezés, harmadik helyen pedig az autók által okozott balesetek állnak. Míg a szélturbinák egy, addig az autók 2800 madár halálát okozzák, sőt. A szélturbinák által megölt madarakénál még az autók által elütött gyalogosok száma is magasabb.

A madárhalálozások statisztikája
Egy 2005-ös összesítés szerint évente 550 millió madár csapódik a különböző épületeknek, 130 millió az elektromost vezetéken leli halálát, 100 milliót pedig a háziállatként tartott macskák fognak el. 80 millió madarat ütnek el autók, 67 millióval rovarirtószer végez. 4,5 millióan átjátszótornyoknak esnek áldozatul, és 28,5 ezer madár veszti életét a szélturbinákon. Ennél valamivel kevesebb áldozatot szednek a repülők, melyek évente 25 ezer madár haláláért felelnek. Ha pedig már a szélturbinák szóba kerültek, említsünk meg egy másik megújuló forrást is, a napelemfarmokat. Kalifornia három napelemfarmján az utóbbi két évben összesen 233 madár vesztette életét. Ez a szám egészen eltörpül például a szénbányászat mögött, mely összesen 8 millió madár életét követeli a kitermeléstől kezdve a klímára gyakorolt hatásig.

Hol vannak a szélerőművek?
A szélerőművek helyét mindig több tényezőt figyelembe véve választják ki, melyek közé a szél jellemzői mellett az adott terület természetvédelmi adottságai is beletartoznak. Viszont a szélturbinák elhelyezése még így is módosíthatja a madarak vonulási útvonalát, illetve veszélyeztetheti a költőterületüket, ahogy például az ausztriai Zurányban a túzokpopuláció esetében. Az újabb kutatások szerint a szélturbinák elhelyezésére különösen alkalmasak a hidak, és ez a módszer egyben védelmet jelenthet a madárbalestek ellen is.

Hogyan védhetjük a madarakat?
Ha nem akarunk kárt tenni a madarakban, a szélturbinák telepítésénél figyelembe kell vennünk a ragadozók repülési és vadászati szokásait, olyan jeleket kell elhelyezni a turbinákon, melyek távol tartják a madarakat, ezen kívül pedig sokat segíthet a szélerőművekhez kapcsolódó szélmérő-tornyok számának csökkentése is. Reméljük, hogy a szükséges óvintézkedésekkel még tovább csökken a szélturbináknak áldozatul eső madarak száma.

 

forrás: climate-change-guide.com, magasbakony.hu, termeszetvedelem.hu

A rovat új hírei

Hasonló