Lebegő szélturbina: a jövő erőműve

Magazin

2013/01/20

Az USA-beli Massachusettsben működő Altaeros Energies héliummal töltött, lebegő szélturbinával kívánja felváltani a benzin- és gázolaj alapú generátorokat.

A megújuló a menő
A megújuló források térhódítása az elektromos energiatermelésben a XXI. században egyre fontosabbá válik, hiszen közismert tény, hogy a hagyományos energiahordozók (kőolaj, földgáz, szén) készletei végesek, újratermelődésüket pedig csak évmilliós távlatban lehetséges mérni, az emberiség energiaigénye viszont folyamatosan növekszik. A kőolaj és a kőszén globális kitermelése részben a készletek fogyása, részben az egyre mélyebbről, egyre nehezebben és drágábban elérhető telepek miatt folyamatosan csökken, világpiaci áruk ennek megfelelően egyre növekszik. Gazdasági szempontból is kevésbé éri meg hosszú távon ezekre az energiahordozókra építkezni. A fosszilis tüzelőanyagokkal az is probléma, hogy égetésükkel hatalmas mennyiségű üvegházgáz szabadul fel, amely nagyban hozzájárul a globális felmelegedés, és a klímaváltozás felgyorsulásához.

Amellett tehát, hogy próbálunk minél kevésbé pazarló, minél kevesebb energiát igénylő életmódot folytatni, és erre ösztönözni mindenkit magunk körül, a megújuló hordozók (nap, víz, szél, biomassza) használata kerül előtérbe. Ezek energiatartalmának kinyeréséhez egyelőre még drágán elérhető, bonyolult technológiára van szükség, de az állandó fejlesztéseknek köszönhetően belátható közelségbe került az állapot, amikor már magánszemélyek saját háztartásuk energiaellátására is hozzájuthatnak napkollektorokhoz, vagy szélturbinához.

Altaeros Energies, a szélenergia úttörői
Az USA-beli Massachusetts államban működő Altaeros Energies is a fejlesztők egyre népesebb táborához tartozik. Az Altaeros egy 2010-ben elindított vállalkozás, amelyet az MIT-n és a Harvardon végzett szakemberek alapítottak. Céljuk olcsó, könnyen elérhető megújuló energia előállítása, a magasabb légrétegek erős szeleinek felhasználásával. Munkájuk eredményességét jól mutatja, hogy 2011-ben ők nyerték el a ConocoPhillips Energia Díjat, és a társaságot tagjai közé választotta az Egyesült Államok Mezőgazdasági Osztálya, a Kaliforniai Energia Bizottság, és a Maine Technológiai Társaság is. Nevüket egy vadonatúj találmány, prototípusának kifejlesztése nyomán ismerte meg a világ.

AWT: a jövő erőműve
Az említett innováció az Airborne Wind Turbine (AWT, lebegő szélturbina) nevet kapta, amely nem más, mint egy tíz méter magas, henger alakú, héliummal töltött turbina, a közepén egy propellerrel. A héliumnak köszönhetően a szerkezet akár 300 méteres magasságba is képes emelkedni (a tesztek során már elérte a 100 métert), ahol a szelek folyamatosabban, és erősebben fújnak, mint a földfelszín közelében. Ott a propellert turbinaként működtetve elektromos energiát termel, amelyet egy kábel segítségével juttat a földön maradt generátor-egységbe.

A szerkezet segítségével 65 százalékban csökkenthetőek a szélenergia előállításának költségei, valamint az energiaátalakítás ideje is hetekről napokra csökkenthető. Ráadásul az AWT környezetbarát anyagokból épült, és használata nem jár zajszennyezéssel sem, működtetéséhez pedig minimális infrastruktúra és energiabefektetés szükséges, amely gazdagon megtérül. Nincs szükség többé tehát hatalmas tornyok és propellerek építésére, itt a jövő szélerőműve.

 

Fotó forrása: Altaeros Energies

 

forrás: altaerosenergies.com

A rovat új hírei

Hasonló

Hordozható, mini szélturbina

Van három testvére is, így ha nem lenne elég a teljesítménye, pénztárcánk függvényében persze, válthatunk nagyobbra is.