Hatott egymásra az ember és a kutya

Hír

írta: Fáy Bence
2013/05/19

A kutya nemcsak az ember legjobb barátja, hanem az evolúcióban is hűséges társa volt. A két faj közötti kapcsolat befolyással volt genetikai fejlődésükre - egy új kutatás szerint.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői feltárták, hogy a háziasított kutyák agya és emésztőszervrendszere sok szempontból hasonlóképpen alakult, mint az emberé. Meglátásuk szerint a közös környezet is hatást gyakorolt mindkét faj evolúciójára.

A vizsgálatban résztvevő kutatók összevetették az emberek és az ebek megfelelő génjeit. Arra a megállapításra jutottak, hogy az emésztésért és az anyagcseréért felelős gének hasonló változásokon mentek keresztül mindkét fajnál. Kimutatták azt is, hogy a génmódosulás összeköthető a hús- és növényalapú táplálék arányának nagyjából egy időben lezajlott jelentős változásával, mind az embernél, mind a kutyánál. Ugyancsak megegyező evolúciós átalakulást fedtek fel a két faj agyának működési folyamataiban.

A tudósok körében erősen vitatott, hogy a háziasítás pontosan mikor történhetett. Az azonban biztos, hogy a kutyák tízezer évvel ezelőtt már az emberi társadalmak szerves részét képezték. Nemrégiben az amerikai tudományos akadémia PLoS ONE című kiadványában megjelent egy tanulmány, amelyben a kutatók mitokondriális DNS-vizsgálatok eredményére hivatkozva közölték: a mai kutyák egyik őséé az a 33 ezer éves koponya, amelyet az Altáj-hegységben ( Oroszország )találtak.

A háziasítás folyamatának megértése végett a mostani tanulmány szerzői a szürke farkasok, őshonos kínai kutyák, tibeti masztiffek, német és belga juhászok DNS-ét elemezték. A vizsgálatából az derült ki, hogy a kutyák ősei és a szürke farkasok körülbelül 32 000 évvel ezelőtt válhattak szét. Azóta az ebek háziasítása és evolúciója fokozatosan valósult meg.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló