Faültetés internetes böngészéssel!

Hír

2017/05/14

Az Ecosia nevű böngésző 2009 óta érhető el. Az ötlet nagyon egyszerű: a böngészőben található hirdetésekből érkező bevétel 80%-át különböző faültető-programok támogatására ajánlják fel világszerte.

Az ötletgazda Christian Koll vállalkozó, a cég vezérigazgatója, aki a társadalmi felelősségvállalás szemléletével igyekezett áthatni a több milliárd dolláros keresőmotor-ipart. A faültetés mellett azután döntött, hogy körbeutazta a világot, és rájött, hogy a fák mennyire lényeges szerepet töltenek be a klímaváltozás enyhítésében és a vízkörforgás helyreállításában, illetve kulcsfontosságú lehetőséget jelentenek a közösségek életében.

A faültető projekteket megszabott előírások alapján választják ki, és több kritériumnak kell megfelelniük: fontos, hogy a munkához helyieket alkalmazzanak és korrekt fizetést adjanak a munkájukért. Jelenleg is több projekt zajlik, melyek közül a legnagyobb Burkina Faso újraerdősítése, emellett Madagaszkáron többféle fafaj ültetésével a biodiverzitás helyreállításához szeretnének hozzájárulni. Mindez reményeik szerint nemcsak az ott élő állatfajokra, hanem az emberek életére is pozitív hatással lesz.

Az ecosia a Microsoft Bing, és a saját kereső algoritmusát együttesen használja. Elérhető böngésző bővítmény formában is (ezt nem próbáltuk). További infó a böngészőről itt a saját oldalán, és itt a wikipédián.

A rovat új hírei

Hasonló