Hyperloop Indiában: 150km 25 perc alatt

Hír

írta: ecolounge
2018/02/19

Február 18-án a Maháráshtra kormánya keretszerződést írt alá az amerikai Virgin Hyperloop One-al, megalapozva a palackposta működési elvén alapuló tömegközlekedési eszköz megépítését Mumbai és Pune város között.

Repülővel 55 perc, autóval 2,5 óra: ezt az utazási időt csökkentené le 25 percre a Hyperloop (továbbiakban Hipervonat) megépülése a két város között.

A Hipervonat (megálmodója Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója) egy olyan tömegközlekedési eszköz, mely a palackposta működési elvén alapul: képzeljünk el egy több mint száz kilométer hosszú, zárt, alacsony nyomáson tartott csövet, melynek belsejében egy mágneses hajtású kapszula közlekedik - jobban mondva suhan át - több mint 1000 kilométer per órás sebességgel. A Virgin Hyperloop One (továbbiakban VHO) cég 2016 óta teszteli a technológiát.

A Hipervonatot 2016 május 11-én tesztelték először a nevedai sivatagban egy nyitott, félmérföldes (kb. 0,8 km-es) pályán. A prototípus 1,1 másodperc alatt gyorsult 187 km/órára, és 5 másodpercen keresztül száguldott 480 km/órás sebességgel, ami körülbelül fele akkora, mint a végleges változat tervezett sebessége.

A VHO közleményében 55 milliárd dollárra becsüli az indiai projekt megvalósulásából származó társadalmi-gazdasági hasznot (időmegtakarítás, károsanyag-kibocsátás, balesetek számának csökkenése, operatív költségek stb.) annak 30 éves működése során. A projekt méretét és fontosságát mutatja az is, hogy Mahárástra India harmadik legnagyobb területű és második legnagyobb lakosságú állama, melynek fővárosa Mumbai.

A Hipervonat kiépítése két fázisból áll: a VHO pusztán szemléltetés céljából felépít egy rövid szakaszt 3 év alatt. A második fázisban 7 év alatt megépítik a teljes útvonalat. A teljesen funkcionáló hipervonat becslések szerint évente 150 millió utast fog szállítani a Mumbai kikötő és Pune város között.

forrás: qz.com

A rovat új hírei

Hasonló