Így áll most a világ első óceántisztító rendszere

Hír

írta: Admin
2018/01/30

Legutóbb egy éve adtunk hírt az Ocean Cleanup óceántisztítójának tesztjeiről. Utánajártunk, hol tart most a projekt.

2012-ben az akkor 17 éves Boyan Slat forradalmian új ötlettel tört be a köztudatba óceántisztító koncepciójával. Nem telt el két év, és a világhírűvé vált holland srác az Ocean Cleanup elnevezésű szervezetével útnak indította a berendezés fejlesztését. A projektről mi is többször informáltuk olvasóinkat, 2016-ban írt második beszámolónk azóta az ecolounge legolvasottabb cikke lett. Legutóbb 2017 januárjában adtunk hírt az eszköz teszteléséről, úgyhogy ideje volt ismét rákukkantani a projektre.

Boyan-ék az eredeti prototípust több évig tesztelték az Északi-tengeren, és bár az eszköz megfelelően teljesített, volt még rajta mit javítani, ezért a csapat 2017. augusztusában egy új prototípus elkészítése mellett döntött. Megvitatták a berendezés részletes felépítését, a végleges dizájnt, és kezdetét vette a tervezés. Alig telt el néhány hét, és az új prototípus a hó végére már meg is érkezett az Északi-tengerhez, mely extrém időjárásának köszönhetően kiváló terepet biztosít a tesztelésre. Többek közt az anyaghasználat terén is. - Merthogy a beépített anyagok egy részét cserélték, komoly hangsúlyt fektetve például a korrózióvédelemre is. Ugyancsak a modernizáció része, hogy az új változat már nincs rögzítve, így szabadon ringatózik a vizen. Változott továbbá a hálórész rögzítése is, így a berendezést két részletben bocsátották a tengerre.

Bár a tesztadatok még a mai napig érkeznek, Boyan-ék máris megkezdték a jóváhagyott alkatrészek beszerzését a végleges változathoz. A folyamat magában foglalja a legjobb beszállítók felkutatását, a minőségellenőrzési folyamatot és persze a megfelelő gyár megtalálását. A berendezés központi elemeként úszó csövet már meg is rendelték, és hamarosan a többi alkatrész is megérkezik.

Az óceántisztító várhatóan az év közepén kezdi meg munkáját élesben is.


Kép forrása / szerzője: Erwin Zwart

 

A rovat új hírei

Hasonló