Startol a világ első óceántisztító rendszere: Az Ocean Cleanup felveszi a harcot az évi 8 millió tonna műanyag szeméttel!

Hír

írta: ecolounge
2016/01/10

Megvalósul Boyan Slat legendás ötlete. Cél, hogy 10 év alatt felszámolják a Csendes-óceáni szemétsziget felét.

Évente körülbelül 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba, mely elsősorban 5 fő tengeráramlat mentén, ezen belül is elsősorban a nagy csendes-óceáni szemétszigetben csoportosul. Boyan Slat, az Ocean Cleanup (Óceántisztítás) nevű szervezet fiatal alapítója erre a problémára talált megoldást néhány éve, és ötlete, úgy tűnik, megérett a megvalósításra. Tavaly tavasszal jelentette be Ázsia legnagyobb technológiai konferenciáján, a Szöuli Digitális Fórumom, hogy 2016-ban szeretnék üzembe helyezni a világ első olyan szerkezetét, mely passzívan tisztítaná meg az óceánokat a műanyagszeméttől.

Tengerből szeméttelep
Az első szerkezetet a Japán és Dél-Korea között található sziget, Tsushima partjainál helyezik el, ahol az évente egy főre jutó szemét mennyisége, mely az óceánban köt ki, körülbelül egy köbméter. A sziget mellett haladó áramlatok évente összesen körülbelül 30 000 köbméter szemetet sodornak a partra, amit eddig kézzel gyűjtöttek.

Miután a helyiek tarthatatlannak érezték az állapotokat, sürgették a helyi kormányzatot, hogy keressen megoldást, így született az óceántisztítókkal kötött szerződés. Az első, 2000 méter hosszú eszközt idén szeretnék felszerelni, legalább két évig működne, és még azelőtt begyűjti a szemetet, hogy az elérné a sziget partjait, ahol később akár az anyagok újrahasznosítása is lehetővé válhat.

Holland próba
Előbb még azonban Hollandiában tesztelik a szemétszűrőt, és az Északi-tengeren terveznek felhúzni egy 100 méteres falat idén nyáron. Ez lesz az első alkalom, hogy nyílt vizen is tesztelik az építményt, miután laboratóriumban már kipróbálták.

Így működik
Az úszó falak, melyeket a tengerfenékhez rögzítenek, V-alakú tömböt alkotnak. Ez fogja fel a műanyag szemetet, amit elésodornak az áramlatok, alatta pedig egy szűrőbe akadnak bele a felszín alatt sodródó plasztikdarabok. A csapdába ejtett műanyag egy csatornán keresztül a szerkezet közepére vándorol, ahol a partra szállításig tárolják. Ugyanakkor a cég arról is biztosít mindenkit, hogy a halak és más élőlények nem tudnak beakadni a hálóba, mivel az az ő útvonaluk és a mélyebb áramlatok fölött helyezkedik el.

Felszámolnák a nagy szemétszigetet is
A szervezet ugyanakkor itt nem állna meg: szeretnék, ha sikerülne több ilyen eszközt is telepíteni, és öt éven belül egy 100 km hosszú fal is felkerülne, melynek segítségével a Hawaii és Kalifornia között található Csendes-óceáni szemétsziget felét sikerülhet felszámolni 10 év alatt. Természetesen a végcél az, hogy a tisztítást az összes kritikus ponton megoldják, így idővel az évente termelődött szemétmennyiség nagy részét ki lehetne szűrni. Mindenesetre az idén elkészülő első modulok sok értékes tapasztalattal szolgálhatnak majd arról is, hogy mennyire hatékony és tartós az új eszköz.


Képek forrása: The Ocean Cleanup webhelye és Facebook oldala

 

forrás: theoceancleanup.com

A rovat új hírei

Hasonló

Úszunk a szemétben

A hulladéktelepek száma és mérete egyre növekszik, a szemét egy része pedig a tengerben landol.

Búvárdrón VS óceáni szemét

Ez idáig több millió tonna szilárd hulladék gyűlt össze a világ óceánjaiban. Egy új találmány elvégezheti a piszkos munkát.