Éles start! - Elindult a világ első óceántisztító rendszere!

Hír

írta: ecolounge
2018/09/08

Az Ocean Cleanup projekt keretében eltakarítják a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék nagy részét.

A San Francisco közelében lévő Alameda kikötőből indul útjára egy hajó az első nagy műanyagszedővel a csendes-óceáni nagy szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) irányába. Az eszközzel a szeméthalomban lévő plasztikhulladék egy részét tudják eltakarítani.

A rendszer ötletgazdája a mindössze 24 éves Boyan Slat, aki az után szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyagzacskót látott, mint halat. A holland férfinak az elmúlt években sikerült egy 70 fős csapatot létrehoznia, amelynek célja, hogy megszabadítsák az óceánokat a műanyagszeméttől. Boyan-ról és projektjéről 2013-ban írtunk elősször, az akkor 19 éves srác környezetvédelemi körökben egycsapásra ismert lett, köszönhetően a 2012-es „Hogyan tudják megtisztítani az óceánok önmagukat” című, rendkívül meggyőző TEDx-előadásának. Slat akkor azt állitotta, hogy a témában kutatók szerint 79 ezer esztendő kellene az vizek öntisztulására, az ő módszerével viszont 5 év is elegendő lenne erre. Ráadásul szerinte az ő megoldása nyereségesebb, mint a magas járulékos költségekkel járó „hagyományos” tisztítási módok. (Az előadás itt tekinthető meg.)

A tisztítórendszer fő eleme egy 600 méter hosszú műanyagcső. Ez a vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az áramlatok lassan az U-alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

A rendszer medencés próbáit illetve számítógépes modellezését éles tesztek követték az Északi-tengeren (erről itt és itt írtunk). A teszteredmények feldolgozását követően az Ocean Clean csapata egy új prototípus megvalósítása mellett döntött. A sorompót ugyanis eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre. 
Az új módszerrel öt év alatt a szemétsziget 50 százalékát lehet felszámolni.


A System 001 elnevezésű tisztítórendszer főpróbájára, a Csendes-óceán északi részén, Kalifornia és Hawaii között kerül sor, egy olyan ponton, ahol a Föld öt legnagyobb áramlata közül az egyik miatt hatalmas mennyiségű műanyag halmozódik fel.

A "csendes-óceáni nagy szemétszigetről" itt olvashatitt pedig a 2017-ben felfedezett újabb szemétóriásról, amelynek mérete körülbelül 2,5 millió négyzetkilométer, vagyis közel 27-szer akkora, mint Magyarország.

A jövőben Slat és kollégái 60 ilyen berendezéssel akarják megtisztítani a vizeket a felszínen és közvetlenül a felszín alatt úszó műanyagszeméttől.

Gerhard Herndl, a Bécsi Egyetem tengerbiológusa az Ocean Cleanup egyik tudományos tanácsadója szerint bár a projekt fő része a környezetszennyezéssel való szembeszállás, de már most nagyon sikeres a figyelemfelkeltésben. "Boyan Slat biztosan hozzájárult ahhoz, hogy az emberekben tudatosodott a probléma" - emelte ki.

A szakértő elmondta, hogy a csendes-óceáni nagy szemétsziget a róla közvetített képpel ellentétben nem egy kompakt szemétsziget, amelynek méretét többé-kevésbé csökkenteni lehet. Herndl tavaly egy német kutatóhajóval kiutazott az áramlathoz. Elmondása szerint bár nem összefüggő felhalmozódásról van szó, a szakértők becslései szerint csak ezen a területen 1,8 billió műanyagdarab úszik a vízben.

Az élővilágot nem zavarja nagy mértékben a tisztítóberendezés. Csak nagyon kevés organizmus van, amely kizárólag a vízfelszín közelében mozog. Ezeket a tengeri csigákat, medúzákat vagy állati planktonokat természetesen begyűjtik a műanyag szeméttel együtt. A nagy tengeri élőlényeknek azonban rengeteg lehetőségük van arra, hogy kikerüljék a szemétszűrőt. Gerhard Herndl szerint biztos, hogy a Csendes-óceán életközösségét nem befolyásolja a tisztítóberendezés.

Kritikusok azonban azt sérelmezik, hogy a projekt csak azokat a szemétdarabokat távolítja el, amelyek többé-kevésbé a felszínen lebegnek. Attól tartanak, hogy ennek következtében kevesebb figyelmet szentelnek a mélyebb tengeri rétegekben úszó nagyobb műanyagoknak vagy a mikroműanyagoknak. (Már az északi-sarkvidéki tengeri jégben is jelen vannak a mikroműanyagok! A bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatóinak 2018 áprilisban publikált eredményei szerint rekordmértékű a mikroműanyag koncentrációja, literenkénti 12 ezer mikroműanyag-részecskét mutattak ki a tengerjégben bizonyos részeken.)

Valóban, az Ocean Cleanup tisztítórendszere nem képes a mélyből begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyagrészecskéket, ugyanakkor a nagyobb hulladékok, például halászhálók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését.


Képek forrása: The Ocean Cleanup, és The Ocean Cleanup Facebook, szemétsziget kép forrása: wikipedia, szerző: NOAA

 

forrás: MTI, ecolounge.hu, oceancleanup.org

A rovat új hírei

Hasonló