Íme az elektromos energiát termelő ruhaanyag! - Az új textil a triboelektromosságra és a napenergiára épül

Hír

írta: ecolounge
2016/09/25

A hűtőruha után egy újabb nagyszerű megoldásról számolhatunk be, melyet a Georgia Institue of Technology (Georgiai Technológiai Intézet) fejlesztett ki. Az anyag a napfény és a mozgás által állít elő elektromos energiát.

- Ez a hibridmegoldású energiakészítő textil lehetőséget nyújt arra, hogy az eszközeinket menet közben, a minket körülvevő erőforrásokból töltsük fel – mondta Zhong Lin Wang mérnök, a találmány egyik fejlesztője. - Nemcsak öltözék, hanem függöny, sőt, akár sátor is készülhet a speciális anyagból, mely rugalmas, légáteresztő és pillekönnyű – tette hozzá a kutató.

Wang és csapata hagyományos géppel szőtte össze a rostalapú napelemeket un. triboelektromos nanogenerátorral, ami a mozgási energiát alakítja át elektromossággá. Az így készült textil, melybe még gyapjúszálakat is kevertek, 320 mikron vastag. A tesztek során egy 4X5 centiméteres anyagdarab egy perc alatt 2 volttal töltött fel egy kondenzátort.

A triboelektromosság lényege, hogy két különböző anyag érintkezései során - azok "összedörzsölésekor" - az egyik anyag elektront ad le a másik anyagnak. A hatást dörzselektromosságnak is szokták nevezni, hiszen a kisüléskor elektromosság keletkezik - Például amikor ruhánk rajtunk van, az folyamatosan súrlódik bőrünkkel, sőt, lépéseink közben magával a menetszéllel is. Itt lép be a triboelektrikus nanogenerátor (TENG), mely a mechanikai mozgások - dörzsölés, csúszás, vibráció - által állít elő kis mennyiségű elektromos áramot. A kutatók most ezt a nanogenerátort ötvözték a parányi napelemcellákkal.

Wang szerint az elkészítése egyáltalán nem drága, mert alapját az elterjedt polimerek adják, melyek környezetbarát módon, nagy költséghatékonysággal állíthatóak elő. Az elektródák is kisköltségű eljárással készülnek, ez ugyancsak lehetővé teszi, hogy olcsón, de nagy mennyiségben gyártsák őket. A következő lépés, hogy hosszútávra szóló minőséget alkossanak: Egyúttal optimalizálni akarják az anyagot, hogy sor kerülhessen az ipari szintű gyártásra, ehhez csupán azt kell kidolgozniuk, hogy miként óvják meg az elektromos komponenseket az esőtől és a párától. A továbbiakban viszont azt is kutatják majd, hogyan lehet az eső és a pára, azaz a nedvesség által elektromosságot generálni.

Valószínűsítjük, hogy 2-3 éven belül a boltok polcain is megjelennek a "kütyü-töltő" farmerek és felső ruházati termékek.

Kép forrása: gatech.edu

forrás: Georgia Institue of Technology

A rovat új hírei

Hasonló