Jó és rossz műanyagok

Magazin

2012/09/27

Az életünk részei a műanyagok; de tudtad, hogy az ételed részei is lehetnek az egyes műanyagokból kikerülő egészségkárosító anyagok? Egészségmegőrzési kisokos következik.

A történet ott kezdődik, hogy a műanyagok kőolajból készülnek, mindenféle bonyolult és energiaigényes eljárás után, ezt a szállítás követi, majd – a sajnos legtöbbször rövid ideig, akár csak néhány percig tartó – használat, és máris hulladéknak nevezzük őket. Úgyhogy első tanács: ha van rá lehetőség, kerüljük őket; ne kérjünk nejlonszatyrot, ne vegyünk tálcás gyümölcsöt stb. Második tanács: ha már megvannak, ne dobjuk ki, használjuk őket. Kérdés, melyiket biztonságos és hogy ismerjük fel?

A különböző műanyagfajtákat általában a csomagolás alján vagy oldalán található háromszögbe zárt számok jelölik 1-től 7-ig – ezek alapján ismerhetjük fel őket.

Kerülendő műanyagok: olyan műanyagtípusok, amelyek étel-ital tárolására, fogyasztására szolgálnak, azonban kioldódhatnak belőlük bizonyos kémiai anyagok.

3: V vagy PVC – Polivinilklorid termékek: csövek, palackok, háztartási olaj palackja. Az egyik leggyakrabban használt műanyag, pedig alkotóeleme, a vinilklorid ismert rákkeltő összetevő. Forró és zsíros ételekkel érintkezve születési rendellenességet okozó és a belső szerveket károsító ftalátok és adipátok válnak ki belőle.

6: PS – Polisztirol termékek: kávéspoharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai, egyéb tejtermékek dobozai. Sajnos a leggyakoribb műanyag pohár-, ételtartó- és evőeszköz-alapanyag, pedig a vele érintkező ételbe sztirol kerül, ami lehetséges rákkeltő anyag, emellett befolyásolja a hormonháztartást és a termékenységet.
Fontos: az ételbe-italba kioldódás esélye nő, ha azok forrók, vagy ha mikróban melegítjük őket, ezért ezt próbáljuk elkerülni – inkább öntsük át üvegbe vagy kerámiába –, és az eldobható műanyagokat ne használjuk többször. Ez a műanyag edényekre is érvényes lehet, hiszen a „mikrózható” felirat csak azt biztosítja, hogy maga a tartó nem fog elolvadni.

Biztonságos műanyagok: a kutatások töbsége nem mutatta ki, hogy használatukkal káros anyagok kerülnének az élelmiszerekbe.

1: PET/PETE – Polietilén-tereftalát termékek: üdítős, ásványvizes flakonok, poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja. Ezek között vannak visszaváltható termékek is.
2: HDPE – Nagysűrűségű polietilén termékek: játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai.

4: LDPE – Kissűrűségű polietilén termékek: fóliák, zacskók.
5: PP – Polipropilén termékek: palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai.
Többségük sajnos nem visszaváltható, bár alapos kimosás és kiszárítás után újrahasználhatjuk őket. A legjobb mégis az üveg- és kerámiaedény használata, hiszen ezek nem karcolódnak annyira, mint a műanyag tartók, így könnyebben tisztíthatók, higiénikusabbak.

 

forrás: http://tudatosvasarlo.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Az anyag forradalma

Banán- és tojáshéjból, mezőgazdasági maradékokból vagy állati zsírból készülhetnek a jövő használati tárgyai és ...

Helló dobozos!

A Tej Napja alkalmából, az italos kartonokról beszélgetünk Baka Évával és Molnár Zitával.