Lótrágyával fűtenének otthonokat

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/06/21

Az Yle közszolgálati műsorszóró szerint a finn kormány célja, hogy a következő évtizedekben az ország leálljon a szénhasználattal és felére csökkentse az importolaj-fogyasztását, ezért a kormány alternatív megoldásokat keres az energiaszükséglet kielégítésére. Ez a lépés összefügghet azzal a kormányzati döntéssel is, miszerint 2016-tól tilos lesz szerves hulladékot kihelyezni a finnországi szeméttelepeken.

A Fortum energiavállalat már hozzá is látott egy, lótrágya és faalapú szemét vegyítésével kifejlesztett bio-tüzelőanyag teszteléséhez. A vállalat szerint három ló éves "termelése" elegendő lenne egy családi otthon egész éves fűtéséhez. A Finnországban élő nagyjából 77 ezer ló tehát több mint 20 ezer otthon ellátásához lenne elegendő.

Az Yle szerint a lótrágya megújuló energiaforrásként való használata az istállók számára is könnyebbséget jelentene, hiszen egyre nagyobb problémát jelent számukra az állatok ürülékének kezelése. A bélsár megtermékenyítő közegként való használata ugyanis tilos az olyan földeken, amelyek vízi utakkal vannak összeköttetésben, és a gazdák nemsokára a szeméttelepekre sem szállíthatják el lovaik ürülékét.

Egyébként nem ez az első eset hogy trágyából állítanának elő energiát. Három éve egy vermonti energiaszolgáltató állt elő hasonló ötlettel, azóta is tehéntrágyából előállított elektromos energiával üzemeltetnek egy helyi sífelvonót. Szintén tehéntrágyából keletkezett energia segítségével működik egy pasztörizáló is, amely nemcsak a fenntartható energiát népszerűsítheti, hanem a tejpazarlás csökkenéséhez is hozzásegíthet. Az ötletet jelenleg az Egyesült Államok, Costa Rica és Kína gazdaságaiban tesztelik.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló