Megdöntötték az elektromos autók 500 kilométeres távon mért sebességrekordját!

Hír

írta: Admin
2014/10/25

Október 14-én Ausztrál egyetemi hallgatók megdöntötték az elektromos autók 500 kilométeres távon mért sebességrekordját.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) több mint száz hallgatója vett részt a jármű elkészítésében, amellyel sikerült megdönteni az eddigi rekordot.

Az elektromos autó egyetlen feltöltéssel csaknem 107 kilométer/órás átlagsebességet produkált 500 kilométeres távon, amivel jelentősen megdöntötte a magát 26 éven át tartó 73 kilométer/órás rekordot.

Az eredményt az ausztráliai Geelong környékén rögzítették, ahová a diákok sátrazva érkeztek, hogy pénzt takarítsanak meg. Néhányuk a projekthez kapcsolódóan írja szakdolgozatát, de a legtöbben egyetemi tanulmányaik mellett, kreditek nélkül vettek részt a kétéves fejlesztésben. A fáradtságos kemény munka azonban várhatóan kifizetődő lesz: a korábban végzett diákokat előszeretettel alkalmazzák olyan cégek, mint a feltörekvő amerikai e-jármű gyártó Tesla Motors.

A diákcsapat által kitűzött következő cél, hogy lehetőleg márciusra - de legkésőbb egy éven belül - hivatalosan elfogadtassák az autót a közúti forgalomban. Ehhez többek között fényszórókat és ablaktörlőket kell felszerelniük, melyeket a rekordállításkor elhagytak, hogy a lehető legkisebbre szorítsák a jármű súlyát: az autó 320 kilogrammot nyom, amiből 60 kilót az akkumulátor tesz ki.

Az egyetem honlapja szerint az autó korábbi verziói is sikereket értek már el: az egyik típus a leggyorsabb napelemes utazás rekordját állította fel Perth és Sydney között, egy másikkal Guinness-rekordot értek el a leggyorsabb napelemes jármű kategóriájában. A mostani, 500 kilométeres rekordállításnál a jármű felületét borító napelemeket nem használták.


Kép forrása, további képek és információk az UNSW weboldalán. Szerző: Daniel Chen


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Az elektromos autó története

Az elektromos autók már akkor is léteztek, amikor a légszennyezés még nem jelentett problémát a világ számára.