Megdöntötték az elektromos autók 500 kilométeres távon mért sebességrekordját!

Hír

írta: Admin
2014/10/25


Október 14-én Ausztrál egyetemi hallgatók megdöntötték az elektromos autók 500 kilométeres távon mért sebességrekordját.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) több mint száz hallgatója vett részt a jármű elkészítésében, amellyel sikerült megdönteni az eddigi rekordot.

Az elektromos autó egyetlen feltöltéssel csaknem 107 kilométer/órás átlagsebességet produkált 500 kilométeres távon, amivel jelentősen megdöntötte a magát 26 éven át tartó 73 kilométer/órás rekordot.

Az eredményt az ausztráliai Geelong környékén rögzítették, ahová a diákok sátrazva érkeztek, hogy pénzt takarítsanak meg. Néhányuk a projekthez kapcsolódóan írja szakdolgozatát, de a legtöbben egyetemi tanulmányaik mellett, kreditek nélkül vettek részt a kétéves fejlesztésben. A fáradtságos kemény munka azonban várhatóan kifizetődő lesz: a korábban végzett diákokat előszeretettel alkalmazzák olyan cégek, mint a feltörekvő amerikai e-jármű gyártó Tesla Motors.

A diákcsapat által kitűzött következő cél, hogy lehetőleg márciusra - de legkésőbb egy éven belül - hivatalosan elfogadtassák az autót a közúti forgalomban. Ehhez többek között fényszórókat és ablaktörlőket kell felszerelniük, melyeket a rekordállításkor elhagytak, hogy a lehető legkisebbre szorítsák a jármű súlyát: az autó 320 kilogrammot nyom, amiből 60 kilót az akkumulátor tesz ki.

Az egyetem honlapja szerint az autó korábbi verziói is sikereket értek már el: az egyik típus a leggyorsabb napelemes utazás rekordját állította fel Perth és Sydney között, egy másikkal Guinness-rekordot értek el a leggyorsabb napelemes jármű kategóriájában. A mostani, 500 kilométeres rekordállításnál a jármű felületét borító napelemeket nem használták.


Kép forrása, további képek és információk az UNSW weboldalán. Szerző: Daniel Chen


forrás: MTI

A rovat új hírei

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Hasonló

Az elektromos autó története

Az elektromos autók már akkor is léteztek, amikor a légszennyezés még nem jelentett problémát a világ számára.

A rovat legolvasottabbjai

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Felére csökken a napelemadó

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek  termékdíjának 2018. január ...