Milliárdokból fejlesztik a kerékpáros és gyalogos közlekedést Angliában

Hír

írta: MTI
2020/05/10

Milliárdokat fordít a brit kormány a kerékpáros és a gyalogosközlekedés biztonságos feltételeinek megteremtésére, mivel az emberek közötti távolságtartás szükségessége miatt a közösségi közlekedés kapacitásainak töredéke lesz csak kihasználható a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások feloldása után is.

Grant Shapps közlekedési miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta szombat este a Downing Streeten, elmondta: az emberek között jelenleg előírt kétméteres távolság azt jelenti, hogy a tömegközlekedés a Covid-19 járvány előtti időszak kapacitásának tizedével tud csak működni. Vannak ugyanakkor olyan országrészek, amelyekben a járvány kezdete óta 70 százalékkal nőtt a rendszeresen kerékpárral közlekedők száma.

Ennek a folyamatnak a fenntartása továbbra is kívánatos, ezért a brit kormány 2 milliárd fontos (800 milliárd forintos) programot hirdet a kerékpáros közlekedés kiterjesztésére, és ebből jut a gyalogosközlekedés biztonságosabbá tételére is - mondta Shapps. A miniszter megfogalmazása szerint az átállás a koronavírus-járvány utáni időszakra fokozatos lesz, "nem egyetlen ugrás a szabadságba", és a közösségi közlekedés sem folytathatja működését a korlátozások előtti módon.

Shapps elmondta: a kerékpáros és a gyalogosközlekedés fejlesztési programjának első szakaszában a kormány 250 millió fontot (100 milliárd forintot) fordít városi kerékpárutak kiépítésére és járdaszélesítési beruházásokra. A brit kormány mindemellett a kerékpárjavító műhelyek számának növelését is finanszírozni kívánja, és a kerékpárjavítás árának kifizetésére használható utalványokat ad azoknak, akik "előszedik a régi bringákat a sufniból" - fogalmazott a brit közlekedési miniszter.


Kép forrása: 1. flickr.com / Carlton Reid; 2. geograph.org.uk / Rossographer

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló