Mini vízerőművet szállít a Ganz EEG Kft. Grúziába

Hír

írta: MTI
2016/12/18

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (EEG) Kft. megállapodott a grúz International Energy Company céggel az első mini vízerőmű szállításáról, amelyet jövő év első felében helyeznek üzembe a kaukázusi országban, ezt követően további megrendelések várhatók.

2013-ban kezdték meg a konténeres mini vízerőmű fejlesztését 740 millió forint összegből a magyar kormány és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 185 millió forintos támogatásával. A konténeres mini vízerőművet a helyszíni felmérés, a hidrogeológiai adatok, illetve a fogyasztói igények birtokában, vízhozam- és esés adatok alapján tervezik meg. Ezután a Ganz EEG Kft. budapesti gyárában négy hónap alatt két szabvány konténerbe szerelve kompletten gyártják le a hozzá tartozó villamos vezérléssel együtt.

A mini vízerőmű gyorsan megtérülő beruházás, ezért lehet különösen vonzó a befektetők számára, mert a berendezés hálózatra kötve vagy sziget üzemmódban is termelhet. A mini vízerőmű iránt jelentős nemzetközi érdeklődés mutatkozik, elképzelhető, hogy az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete, a UNIDO segélyprogramjainak keretében a fejlődő országokban is piac nyílhat a magyar berendezés előtt.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A világ legszebb vízerőműve

Egy erdő szélén áll az a különlegesen formatervezett vízierőmű, mely 1600 norvég családnak szolgáltat áramot. Az erőmű ...

Vízerőművek: A legnagyobb

Háromrészes cikksorozatunk utolsó állomásához értünk. Bemutatjuk a legnagyobbat, a Három-szurdok gátat.