Vízerőművek: Az egyik legismertebb

Magazin

írta: Fáy Bence
2013/07/04


A víz erejét, ilyen-olyan formában, már évezredek óta használja az emberiség. Talán ez a legelterjedtebb megújuló energiaforrás. Három részes cikk sorozatunkban három vízerőművet vizsgálunk meg közelebbről. Ebben a részben a Föld talán legismertebb vízerőművét, a Hoover gátat mutatjuk be.

Grandiózus beruházás
A Hoover gát a Colorado folyón található, Arizona és Nevada határán. Építése 1931-től 1936-ig tartott, elkészültekor a világ legnagyobb gátja volt. Nevét az Egyesült Államok egyik korábbi elnökéről, Herbert Hooverről kapta.

Figyelembe véve a kor technikai színvonalát, nagyon rövid idő alatt épült fel, amely természetesen a költségeket is erőteljesen növelte. A projekt bekerülése a szövetségi kormány addigi történetének legnagyobb beruházásaként a 49 millió dollárt is meghaladta.

Építése során számos technikai újítást alkalmaztak, ezek közül a legérdekesebb az a speciális eljárás, amellyel a gátat alkotó betonelemeket hűtötték. Kiszámolták ugyanis, hogy ha a gátat egyetlen hatalmas tömbben építenék meg, akkor a betonnak 125 évre volna szüksége, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet, és megkössön. Ráadásul az összehúzódás miatt berepedezne, morzsolódna. Így végül is a gát, számtalan, egymásba illeszkedő, trapéz alakú betonoszlopból lett felépítve. A további hűtés érdekében az alkotó elemek mindegyike 25 mm átmérőjű hűtőcsöveket tartalmaz, amelyekben a folyó vize cirkulált. Miután mindegyik réteget lehűtötték, a csöveket eltávolították, és kiegyenlítették a nyomást.

Nem ez az egyetlen eset mikor vízerőműveknél egyedi megoldásokat alkalmaztak. Egyik legjobb példa erre a Taum Sauk erőmű, amelyet speciális beton "kockákból", úgynevezett RCC-ből (Roller-compacted concrete) építettek fel.

A Hoover gát építéséhez 3 330 000 m³ betont használtak fel. Összehasonlításképpen, ez elegendő lett volna egy New Yorkot San Franciscoval összekötő kétsávos autópálya megépítéséhez. A 221 méter magas, 379 méter hosszú, helyenként 200 méter vastagságú gát 1936 tavaszára készült el, s mind a mai napig eredeti berendezéseivel működik. Az erőmű 2080 megawatt teljesítményű, így 1,3 millió ember számára termel elegendő áramot. E mellet kulcsszerepet játszik a folyószabályozásban, és vízzel látja el Kalifornia, Nevada és Arizona több mint 20 millió lakosát.

Vonzza a turistákat, kétszer le kellett zárni
A gát mögött felduzzasztott, Mead-tónak köszönhetően, - ami a maga 639 k-vel valamivel nagyobb mint a Balaton (594 k), - a száraz, sivatagos területen létesült egy vízi sportokra kiválóan alkalmas hely. Öt kikötő is fogadja a hajókat.

Átadása óta a gát szinte mágnesként vonzza a turistákat. Évente több százezren keresik fel és vesznek részt a látogatóközpontja által szervezett túrákon. A története során két alkalommal zárták le. Először, a második világháború idején, a Pearl Harbort ért japán támadás alkalmával (1941. december 7.), másodszor pedig a 2001. szeptember 11-iki terrortámadást követően.


Képek forrása: Wikipedia; Wikipedia

 

forrás: wikipedia.org, kihagy6atlan.hu, erdekesvilag.hu, kitekinto.hu, hvg.hu

A rovat új hírei

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Hasonló

Duzzasszunk, vagy ne duzzasszunk?

Miért és mikor érdemes duzzasztógátat építeni? Tényleg minden esetben káros? Ezekre, és további kérdésekre is keressük a ...

A rovat legolvasottabbjai

Felére csökken a napelemadó

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek  termékdíjának 2018. január ...